С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Храни куче

По 250 килограма храна за кучета и котки на час ще произвежда цехът за храни за домашни любимци на шуменската фирма “Фарма вет”, съобщи собственикът и д-р Веселин Николов. Ел.техници под надзора на китайския инженер У Сян Жен скачиха токовете на поточната линия. Предстоят 72-часови проби.

И досега сме продавали храни за кучета и котки, но преценихме, че има пазарна ниша, и решихме да инвестираме в собствена линия за производство, разказа пред сайта “Шмоко.бг” д-р Николов. До този момент у нас храна за домашни любимци се произвеждаше единствено в Ловеч. От “Фарма вет” събрали оферти на различни фирми и се спрели на “Shandon light” от град Жинан, Северен Китай. Фирмата била сертифицирана за доставки на оборудване за Европейския съюз, но монтираната машина в Шумен е първата на територията на съюза, разказа инж. У.
Идеята е да произвеждаме и лечебни храни за кучета и котки. Сега у нас се предлагат продуктите на “Роял кънин”, стара известна фирма, но те са доста скъпи за българския пазар, обяснява д-р Веселин Николов. Затова с участието на професори от Тракийския университет и от Лесотехническия университет тръгнали към разработването на собствени рецепти за храни. Оказва се, че големите производители в бранша, подобно на собствениците на марката “Кока кола” имат свои рецепти, които обаче пазят в тайна. 


Работим с професори от два университета  по рецепти за лечебни храни,
обяснява собственикът на “Фарма вет” д-р Веселин Николов.

Инвестицията в Шумен е за 400 хиляди лева, от които половината са в производствената линия, а след пускането и ще бъде осигурена работа на 4-5 души. Продуктите за кучета и котки ще излизат на пазара с две търговски марки “Мистър Дог” и “Глезла”.


Въпрос на вкус

Храните за котки и кучета може да не са вкусни за хората, но поне няма да им направят нещо, ако посегнат към тях погрешка. Съдържат в зависимост от рецептата пшеница, ечемик, соя, месо, месокостно брашно. Така например в храната за котките, които се нуждаят от повече протеин, може да има до 14-15 процента пилешко месо. Ще пускаме и евтини храни с по-малко протеиново съдържание, но това ще бъде обозначено на опаковката. Така д-р Николов коментира дали няма да се наложи един ден да се търси и стандарт “Стара планина” за кучетата и котките. Ако на човек можеш да пробуташ кренвирши с неясни съставки и той ще ги яде, защото си е дал парите, то кучетата и котките са капризни и тях насила не можеш да ги накараш да си изядат храната, коментира д-р Николов.

Какво яде вашата котка обаче е въпрос и на разглезване. В началото на поточната лента твърдите суровини за храната се смилат, после се гранулират и екструдират, а в предпоследния етап се омазняват със свинска мас на спрей и след това се… ароматизират. Дали гранулите са зелени, червени, кафяви, бежеви – това е въпрос на “дизайнерски” избор – в зелено обикновено са зеленчуците, в червено – пилето, кафявото и бежевото са за телешкото и зеленчука.
 
2011-07-14 

Коментари

 • raykov януари 17, 2013 в 11:57 am

  abe sne6nici ne6tasni dolnoprobnite vi hrani ne stavat za upotreba i ot izgladneli i obezverili se ot glad kanalni plahove be da ne govorim kakvo teku4estvo na rabotnici ima vav va6ata firma…ZA6TO LI ???????????

 • Глезла превзета юли 14, 2011 в 4:56 pm

  То на вас дето търсите ефтиното, ако е без пари тая храна ще е най добре….Даже и вие ако може да я ядете ще е още по – добре…..

 • нн юли 14, 2011 в 2:23 pm

  браво!Дано да потръгне всичко по вода,много приятен и разбран човек .

 • Анонимен юли 14, 2011 в 1:51 pm

  Още едно браво и дано сполучи, винаги е хубаво, когато някой се опитва да произвежда нещо, а не само да търгува.

 • Анонимен юли 14, 2011 в 10:15 am

  Браво! Поздравления! И в Шумен да има хубава и евтина храна за нашите любимци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *