С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Нито пари, нито дом

Четири куфара и една раница с дрехи стъкмил тази сутрин 40-годишният Мартин Миланов от Шумен и приготвил 76-годишната си майка за живот на улицата. В 10 часа днес в апартамента си на третия етаж на ул. “Дедеагач” 8 той чакаше съдия изпълнител да ги изгони, без да има има каквато и да е алтернатива за покрив над главата. “Предал съм се, нямам полезен ход. Виновен съм, че сглупих да се доверя на пълномощник измамник. Сега нямам нито жилище, нито пари”, свива рамене Мартин Маринов, бивш склададжия, от 2 години безработен. Той сам се грижи за напълно инвалидизираната си майка Теодора Миланова, която навремето била фотограф-художник. Сега двамата се издържат с нейната пенсия от 241 лева.
През есента на миналата година двамата решили да продадат 3-стайния апартамент в Тракийския квартал, да купят по-малк и да им останат малко пари за преживяване. Познати свързали Мартин с 38-годишния Станислав Ризов, по прякор Шандора, който обещал да им помогне да продадат апартамента, но срещу генерално пълномощно. Стиснали си ръцете на 4 октомври 2010 г. пред нотариус Кольо Митков, който заверил документа. Въпреки тежката деменция подпис сложила и майката на Мартин, защото е собственичка на половината жилище. Оттогава Шандора изчезнал и повече не се видял.
Само 4 дни след пълномощното и без никой да е идвал да огледа жилището Мартин разбрал, че апартаментът вече е купен от Силвия Живкова Илиева от Шумен и че сделката е изповядана при нотариус Ася Асенова. Като посредник обаче там се явил Калоян Николаев Иванов от фирма “Ник”, който на свой ред бил упълномощен от Ризов. “Нашият пълномощник Ризов не ни уведоми, че има сделка, нито пък ни предаде някакви пари от продажбата. Сега обаче новата собственичка, която най-вероянтно честно си е платила, иска да се нанесе и ни гони със съдия изпълнител”, разказва Мартин.
Като си дал сметка, че е измамен, той подал жалба в районната прокуратура. От там обаче му отговорили официално, че данни за престъпление не са намерени. Казали му също, че пълномощникът Станислав Василев Ризов – Шандора, който евентуално би могъл да потвърди, че не е предал парите на продавача, се укрива и е обявен за общодържавно издирване по други дела.
Малко след продажбата новите собственици на апартамента прехвърлили партидата за тока на свое име и електричеството в жилището било спряно. Цяла зима прикованата в леглото старица и синът живели на тъмно и се топлели на тръбите на парното. В мизерията Мартин продал всичко, което имало някаква стойност – домакински уреди, телевизор, книги, мебели.
Опитал да заведе дело в районния съд, за да обяви сделката за нищожна, но  там пък поискали държавна такса, каквато той не може да плати. Тъй като по документи сделката се води осъществена, за социалните служби Мартин и майка му се водят заможни и не могат да бъдат освободени от съдебната такса, нищо че не са видели нито стотинка от продажбата.
Всичко това Мартин Миланов е описал в писмо до обмудсмана на републиката Константин Пенчев, но още няма отговор. Той моли омбудсмана да съдейства да бъдат освободени от съдебната такса, за да заведат дело. Настоява и да бъде издирен укрилия се пълномощник Станислав Ризов и да бъде разследван за измама.
Днес все пак съдия изпълнител влезе в жилището на ул. “Дедеагач” 8, но не изпъди старицата и сина й, макар че новият собственик стоеше пред вратата. Направи само опис на столовете и леглата (защото друго за описване няма) и даде на Мартин и майка му 11 дни отсрочка сами да освободят апартамента. През това време синът се надява общината да му даде някаква стая в т.нар. виетнамски общежития на ул. “Шуменска комуна”, където да настани майка си.
2011-05-11

Коментари

 • Анонимен май 12, 2011 в 12:42 pm

  Старшно нещо е мизерията, докарва те най-напред до глупост и ако няма кой да помогне.

 • Анонимен май 12, 2011 в 10:34 am

  Съгласна съм със Шмоко. Не е редно да се надсмиваме над пострадалия, а да бъдем солидарни с него, не материално, а емоционално и да не търпим тарикати лихвари и измамници.

 • лисо май 12, 2011 в 10:21 am

  абе как не могат властите да намерят този Станислав – Шандора да не би да е невидим. Смешнициии

 • Шмоко Оригинал май 12, 2011 в 9:17 am

  Колкото и глупав да е човекът, той е бил измамен и би било нормално обществото да проявява нетърпимост именно към мошениците.

 • лисо май 12, 2011 в 8:51 am

  е какъв е проблема не мога да разбера??? Купуваш си апартемант и си набутан.Каде е спал този Мартин да не е на 15 години…..

 • алекс май 12, 2011 в 8:33 am

  аз едно не мога да разбера този много ли е тъп или да този е простак ти направи генерално пълномошно да седи на пътя да му доиде малко мозък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *