С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Дюнерджии в храма

На мястото, където трябваше да има църква, църквата разрешила дюнерджийница.

На мястото, където трябваше да има църква, църквата пуснала дюнерджийница.

Строителството на храм “Свети Райко Шуменски” в Тракийския квартал се отлага за неопределено време, а върху терена, предвиден за църква, в момента сглобяват заведение за арабски дюнер, разказаха пред репортери жители на квартала, които си чакат Божия дом от четвърт век. Парцелът е собственост на храма “Свети Три Светители” и църковното настоятелство решило вместо да стои празен, да го даде под наем, за да влиза по някой лев в касата. Дюнерът ухае, а парите не миришат.

Сагата със строителството на храм или параклис в квартала започна още по време на временната управа, когато местни жители, голяма част от които вече покойници, искаха от тогавашния кмет Христо Христов да съдейства за построяването поне на параклис в квартала. Едва през 2006 г. Общинският съвет започна кампания по набиране на средства, определен беше парцел до днешния магазин “Булмаг” на Юрий Трънчев и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил дори освети мястото.

Кампанията обаче събра едва двеста лева. Две години по-късно председателката на Общинския съвет Даниела Русева внесе докладна записка, с която настоя Община Шумен да даде от бюджета си 30 хиляди лева за строителство на храма. Бизнесменът Юрий Трънчев според публикации от онова време обещава да построи новата църква “до нулев цикъл”, тухлите щяла да даде каспичанската фирма “Керамат” АД. Всичко остана до положение “ще”. Само кметсвото си изпълни обещанието – по параграф “Почивно дело, култура и религиозни дейности” от общината заделиха 30 хиляди лева, 15 преведоха, 15 останаха за след старта на строежа. През 2011 г. от пресцентъра на общината даже бяха обявили начало на строителството за юни.

“Разбрахме преди време, че ще правят арабски дюнер, но не вярвахме, защото как ще вдигнат закусвалня на място за църква, не е редно някак си”, сподели пред репортери жителка на квартала край кутията за дарения, поставена в местната поща. Във вторник обаче видели, че до супера на Трънчев редят плочки. В сряда започнали да вдигат и дюнерджийницата.

Собственикът на локала и наемател на парцела, който предпочете да остане анонимен и не каза коя фирма представлява, опроверга съмненията на местните, че ще прави арабски дюнер. Дюнерът ще бъде от гръцки тип, каза мъжът, което даде твърда православна ос на закусвалнята. Всичко било законно и уговорено с архиерейския наместник отец Димитър и с отец Красимир от храма “Свети Три Светители”. “Събираха се и във Варна, обсъждаха, не са малко парите, които давам”, каза мъжът, но не уточни количеството на сребърниците, които ще плаща на месец.

Имотът е собственост на храма “Свети Три Светители” и настоятелят на църквата отец Красимир потвърди, че е отдаден под наем. “Вместо да стои празно, се дава под наем. Няма значение цената на наема. Дадено е докато започне строежа, ако не пречи на строителството, ще остане и след това”, обясни отецът. Отец Димитър също не вижда нищо лошо, докато не е тръгнал градежът на храма, да се събират пари по този начин.

Коментари

 • Борко август 15, 2016 в 10:36 am

  Дюнер от православен тип. Хаххааха. Ще обикаляме дюнера на великден.

 • Доктор Башар август 11, 2016 в 5:06 pm

  Разбира се, че е казал така. Освен това, поради безграничните си възможности е изговорил и всички неща, казани досега, всички, които ще бъдат казани някога в бъдеще и всички, които никога никъде няма да бъдат казани. Още преди да е избухнал докрай Големият Взрив. Чък Норис казал 2 думи повече за същото време.

 • Varg август 11, 2016 в 9:30 am

  Вярата на българина се активизира странно защо само на големите празници,докато Господ казва,че тя бива да бъде показвана всеки ден.

 • Татяна август 10, 2016 в 11:14 pm

  Ами то значе няма храм ! Има дюнерджийница !

 • Даяна август 10, 2016 в 7:32 pm

  Нека оставим злобата и да бъдем по-добри хора! Трябва ли да нападаме църквата за това че ние хората които трябва да построим Храма,не го правим!Колко години се събират средства…но само на думи..както и господина от видеото,който лично аз се съмнявам че е влизал в Църква,но пък сигурно е дал “средства”за строежа на така искания от него Храм.Смешник!Искам да кажа едно голямо браво на хората които са решили да направят такъв обект!Никъде не пише че Господ е забранил храната..независимо от каква националност е тя!!!

 • Дони август 10, 2016 в 3:56 pm

  Смешници. Защо не се възпротивихте досега на бездействието на Общината, а сега??? Като искаме храм- събираме дарения и го построяваме. Едва ли някой от вас е дал и една стотинка, но знаете да плямпате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *