С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 2,069

Безплатно за ученици и студенти

Тази вечер бе поставено началото на 33-тото издание на Международен фестивал „Друмеви театрални празници“, което ще се проведе по традиция в дните между 11 и 16 май. ДКТ “В. Друмев” прави прекрасен подарък за ученици и студенти, които ще могат да посещават представленията безплатно, уточняват от театъра.

В тазгодишното издание се забелязва и изключително големия интерес на театралите към българската литература и драматургия, което осмисля работа на актьорите. За участие във фестивала постъпиха 43 спектакъла по български текстове – съвременна литература и драматургия, класика, както и авторски спектакли.

В селекцията, направена от театроведа Елена Ангелова, попадат 15 изключително интригуващи заглавия, сред които попадат театри и частни институции от цялата страна. Сред тях зрителите и гостите на фестивала ще могат да се насладят на играта на актьори от Народен театър „Иван Вазов“, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, Топлоцентрала и още много други.

От 1993 година ежегодно се провежда и вторият изключително важен дял от фестивалната програма – Авторски прочит. Селекционерите на фестивал „Друмеви театрални празници“ са отличили близо 190 текста.

Измежду над 20 нови заглавия, селекционерът в направление Авторски прочит – театроведът Катерина Георгиева, се спря на пет заглавия, като 4 от тях са драматургия за възрастни, а една – за деца.

Тази година ще се проведе и работилница по вербатим театър в рамките на фестивала, предназначена за актьори и студенти от театралните ВУЗ-ове. Водещ на уъркшопа е режисьорът Неда Соколовска, която е известна със своя интерес именно в тази област. В закриващия ден на фестивала ще се състои показ на свършената работа.

Билети за спектаклите можете да намерите на касата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, както и онлайн на: https://www.entase.com/dktshumen/

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *