С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,083

TomTom в града

У нас навигацията е разпространена предимно за мобилни устройства.

У нас навигацията е разпространена предимно за мобилни устройства.

“Шпионски” автомобил, брандиран с фирмения знак на холандската навигационна компания TomTom шари Шумен нашир и длъж и събира данни за пътната инфраструктура в града. Автомобилът е с полски регистрационни табели и е оборудван с 360-градусова видеокамера и пет лазерни скенера, които “заснемат” информацията за пътищата и улиците, необходима за правилното функциониране на навигацията.

 
Колата доста прилича на вижданите вече от шуменци автомобили, с които Google направи снимките за Google Street View. Представител на агенцията “Флайшман Хилард”, която извършва изследванията за TomTom обясни, че освен, че заснима трасетата из Шумен колата с помощта на споменатите пет лазерни скенера определя и разстоянието на различните обекти от градската среда до автомобила.

 
Брандираният “Фолксваген” освен с камера и скенери е оборудван още с промишлени компютри, прецизни GPS-приемници и специални датчици, монтирани на задната лява гума, позволяващи точно да се пресметнат изминатите километри. Данните се записват в твърдите дискове на компютрите, след това се изпращат в полския град Лодз, където се презаписват и обработват.

 
Главната задача на тези измервателни автомобили на TomTom, т. нар. mobile mapping vans е да събират полезна информация за пътната инфраструктура като ограничения на скоростта, знаци за задължително завиване наляво или надясно, за еднопосочни улици, указателните табели и дори очертаните ленти на по-големите кръстовище. Тази информация се актуализира в навигационни карти на GPS-ите на TomTom.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Събраната информация трябва да подобри картите на TomTom за България.

Коментари

  • Loveca_ юни 27, 2015 в 10:17 am

    Срещу ДНА, като минеш по пешеходната към центъра, има на 1 стълбче 3 знака, които могат да се видят само от задната страна долу горе с каква форма са, защото колчето е сложено до липа.

  • varg юни 26, 2015 в 10:13 pm

    Видях го днес до новата поликлиника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *