С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Имоти Шумен: цени на сделки

Всеки продавач, без значение от предлаганата от него стока, се стреми да вземе максималната цена за нея. С оглед големите суми обвързани с имотните сделки, това правило важи с пълна сила за продавачите на недвижима собственост.

В условията на пандемия, имотния пазар в Шумен не само запази своята устойчивост, но дори и надмина предпандемичната 2019 година. 

След 16 процентен спад на сделките през 2020 година, спрямо 2019, 2021 година вижда не само възстановяване на обема сделки, но и близо 10% процентно увеличаване спрямо нивата от преди пандемията. 

С оглед възстановяването на пазара, и неговото доминиране от продавачите, все повече собственици на недвижими имоти в Шумен обявяват своите имоти за продажба в интернет с надежда за бърза и доходна реализация. 

Несъмнено най-успешния начин за ефективно повишаване на цената на имота е неговото реновиране – нов покрив, нова електрическа система, термоизолация, нова кухня. Вариантите са скъпи и разнообразни, а статистически, възвръщаемостта им е между 70 и 85 процента. Тези подобрения несъмнено ще ускорят процеса на продажба, но няма да генерират печалба. 

За щастие в практиката са се наложили, няколко евтини и лесни решения, прилагането на които ще ви позволи с минимална сума, значително да подобрите визията и цената на предлагания от вас имот. Експертите от Реалистимо – обяви за недвижими имоти Шумен – запознават с най-ефективните методи за повишаване на цената на апартамент или къща с минимална инвестиция.

Откъде да започнем

Статистиката показва, че подсъзнателно решение за покупка на имот се взема в първата минута на огледа. Потенциалните купувачи вземат решение за покупка базирано на първите си впечатления.

Проучване проведено сред 1400 души в момента на имотния пазар, сочи, че първото нещо което вашите купувачи ще забележат е входната врата, прозорците и, изненадващо, подът. Базирано на тези три фактора, на подсъзнателно ниво, те формират своето мнение положително или отрицателно. 

Входа към апартамента или къщата

Нека започнем от входната врата. В идеален вариант вие може да купите нова, и така да си гарантирате модерно излъчване на фасадата на имота. Ако не желаете подобна инвестиция направете следното – почистете основно вратата и сменете бравата. Нова табелка с фамилията също има много положителен ефект. Така с три лесни и бързи промени вие драстично ще промените нейната визия. Ако имате възможност да я пребоядисате не се колебайте. Шанса за добро първо впечатление е само един.

Следва пода – ако сте с паркет, качествено изцикляне неимоверно ще подобри неговата визия. Евтин вариант е смяната на стария килим с нов. Малко по-скъп, но изключително ефективен подход е поставяне на ламинат, особено ако можете да го наредите сами. Цената на ламината не е висока, а визуалната промяната на помещението е драстична. 

Обърнете особено внимание на прозорците! Те трябва да са перфектно изчистени. Чистите прозорци, показват, че собствениците на имота, са ангажирани в неговата поддръжка и не са го оставили да се занемари. 

Друг плюс на безупречно изчистените прозорци, е че помещенията ще изглеждат по-светли. Проучване проведено от BTI САЩ показва, че помещения добре осветени от естествени източници на светлина изглеждат по-просторни и потенциалните купувачи са склонни да платят повече. 

Веднъж създали положително първо впечатление, е време да се фокусирате върху отделните помещения 

Кухнята

Професионалистите споделят, че първото помещение, което клиентите ще искат да видят е кухнята. Традиционно асоциирана с топлина и семеен уют всички огледи започват от нея.

Има няколко лесни и евтини метода, който драстично ще подобрят визията на вашата стара кухня. Започнете с подмяна на дръжките на всички шкафове. Части за този ремонт можете да намерите във всички големи вериги магазини – изключително лесна и ефективна операция. Добра идея е да подмените приборите, които традиционно висят във всяка кухня. Насочете се към такива в неутрални цветове или от неръждаема стомана, те ще придадат чувство за порядък и стил. 

Ако имате възможност сменете мивката, или поне крановете. Тяхната подмяна ще придаде модерен вид на кухнята, и ще промени цялостното излъчване на помещението. 

Евтин и ефективен метод за подмладяване на захабеното кухненско обзавеждане е облепването на плотове в кухнята с фолио.

Инсталирайте т.нар отворени рафтове, на които може да наредите подправки или цветя. 

Смяната на хладилник, печка или миялна машина е скъп процес със съмнителна възвръщаемост. Можете да постигнете същия ефект за частица от тази цена със смяна на някои от малките кухненски уреди – нов тостер, микровълнова или миксер. 

Спалнята

Следващото помещение, на което трябва да обърнете особено внимание е спалнята. 

Експертите са единодушни, голямата гардеробна е най-търсената и евтина екстра която можете да предложите тук. Ако нямате излишни квадрати за подобно помещение, не унивайте. Има редица дребни промени, които ще имат не по-малко положителен ефект. Промяна на осветителните тела в спалнята драстично променя визията на помещението. Нови чаршафи и завивки също ще изиграят своята роля в придаване на модерен облик. Смяна на стария килим би придала изцяло нов облик на пода, за част от цената на нов паркет или ламинат. 

Последни щрихи

Веднъж визирали двете основни помещение към които ще се насочат вашите потенциални купувачи, е време да нанесете финалните щрихи на шедьовъра в който се превърна вашето жилище. 

Започнете с подмяна на  всички електрически крушки. Целта тук е всички помещения да са осветени в еднакъв “температурен” нюанс, това ще придаде модерен и идеен вид на имота.

Подменете всички електрически ключове и контакти. Бърза и евтина корекция с огромен ефект.

Популярен дизайнерски трик е добавяне на огледала. Този елементарен акт ще направи помещенията да изглежда по-светли и просторни.

Пренаредете мебелите, по начин, който да отвори пространство. Ще се изумите колко, такава наглед малка промяна, е способна генерално да промени излъчване на вашия имот.

Букет цветя в антрето, купа с плодове в кухнята и вие сте готови да доминирате имотния пазар.

Обявата и публикуване на имота

Веднъж изпълнили всички наши препоръки е време да публикувате имота си за продажба. Имотна платформа Реалистимо предлага напълно безплатно публикуване на обяви за апартаменти, къщи и бизнес имоти от частни лица. Ще намерите и имоти от частни съдебни изпълнителни, общински търгове, ДСИ и други имоти на търг на едно място в Реалистимо.

Направете цялостна фотосесия на реновираното си жилище, минимум две снимки на всяко помещение. Напишете подробно и коректно описание на предлагания от вас имот и публикувайте обявата си в новата иновативна платформа Реалистимо. 

Не забравяйте да споделите обявата си в социалните мрежи като Facebook. Това драстично ще разшири кръга от потенциални купувачи до които тя ще достигне.

Изпълнете всички по горе изброени съвети, и ще бъдете изумени колко бързо и изгодно ще продадете вашия имот. 

Успех!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *