Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 702

Без замърсявания от сметището

Сметището от птичи поглед Снимка: Бончо Жечев


Експерти от РИОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски район“ в присъствието на представители на Община Шумен и ОП „Чистота“ са проверили сигнал от регионална медия в Шумен за изтичане на замърсени отпадни води в река Камчия, съобщи пресаташето на екоинспекцията.

Припомняме, че това е втора проверка в прилежащата територия на реката за период от една седмица. При огледа на Регионалното депо за неопасни отпадъци – РДНО Шумен (1) и на старото сметище в квартал Дивдядово (2) не е установено преливане на инфилтратни води от ретензионните (събирателни) басейни. Установени са следи от води с тъмнокафяв цвят във водосточна канавка, южно от ретензионния басейн на действащото депо, които са вследствие на възникнал авариен теч между старото и новото сметище. В тази връзка са предприети действия за отклоняване на инфилтрата към действащия ретензионен басейн.

Новото, старото сметище и военното стрелбище.

Извършен е оглед на терена южно от двете депа и е установено изтичане на води с тъмнокафяв цвят от охранителна канавка за отвеждане на повърхностните води, която зауства в дере с водосбор, който не достига до р. Камчия. Взети са водни проби за извършване на качествен анализ на отпадъчните води от РЛ – Шумен, от точката на заустване.

По заявка на БДЧР e взета една водна проба на повърхностни води от дерето при моста на Военното стрелбище в кв. Дивдядово. Дадено е предписание на ОП „Чистота“ за прекратяване на отвеждането на замърсени води към дерето.

След получаване на резултатите от водните проби предстои съставянето на констативен протокол, допълват от РИОСВ.

 

Коментари

  • зимзелен юни 20, 2020 в 12:31 pm

    Има много практичен, ефикасен и нескъп начин за установяване или липса на замърсяване: В близост до съответното място се засаждат или посяват сравнително бързорастящи зеленчукови култури. Всеки с длъжност, позволяваща да прави проверки и дава предписания и разпоредби, да е длъжен да опитва от продукцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *