С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 798

Laylla Dane на фестивал в Шумен

На 28 май, събота, на Паметник „Създатели на българската държава“ в Шумен ще се състои Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings. Той ще внесе свежо музикално звучене в града, със специално събитие с участието на Laylla Daneедин от най-изявените артисти, позната не само на българската електронна сцена, съобщават организаторите. Израснала в Шумен, Laylla Dane от няколко години живее и твори в Берлин, където се е отдала изцяло на музиката, а вече е и познато име в едни от най-емблематичните клубове там. Нейният отличителен стил стига до редица клубове и фестивали по цял свят – от Ню Йорк до Лондон и Буенос Айрес, а у нас е движещата сила, стояща зад фестивала Wake Up Stran-Jah на Варвара.

В 18 ч. в сърцето на Паметника ще застанат основателите на Ritual GatheringsThe Foreigners, а след тях, със специален DJ set на винили, ще застъпи Laylla Danе.

Артистичната програма на събитието ще започне от рано и ще представи изложби на открито – „Апетит“ от Емилия Балева – живопис, „Паралелни изблици“ на Стоян Skew. Любимите на града танцова формация Emotion ще подготвят публиката за танци с хореографски пърформанс точно преди започването на DJ сетовете. Всеки, който иска да се включи във флашмоб в сърцето на паметника, ще може да го направи от 16 до 17 часа.

Транспорт до паметника ще бъде осигурен – автобуси ще тръгват на всеки час от входа на Общината.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.

Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Събитието е част от проекта “Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”. Той се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.  

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април показват, че жителите на Шумен имат нужда от различни формати събития и развлечения. Всеки трети споделя, че посещава културни събития по-рядко от веднъж месечно, а само един на десет – веднъж седмично. Положителна новина е, че само 3% казват, че не посещават никакви културни събития. Най-често жителите на Шумен ходят на театър – 54%, следван от музикални фестивали – 43% и кино – 39%, близо 38% посещават рок концерти. От резултатите разбираме, че това са и най-желаните музикални събития, които липсват на хората – малко над половината – 52% отбелязват, че биха искали да има повече музикални фестивали в града, както и повече рок и поп концерти, съответно 45 и 43%. Над една трета отбелязват, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят на музикални концерти, смята екипът на проекта.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *