Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 585

Трябва да спазваме мерките

Г-н Христов, каква е  Вашата оценка за ситуацията в града и за спазването на мерките, които бяха наложени от Национални кризисен щаб и разпоредени от общинския?

Преди всичко искам да кажа, че новините от вчера са добри. 37-годишният пациент, заразен с коронавирус, по информация от болницата се възстановява. Това е радващо. Дано по-бързо да оздравее. А хората, които са били в контакт с него, да нямат.

И все пак, всички сме наясно, че не можем да се опазим от разпространението на вируса. Казват, че пикът предстои. Благодаря на всички, които постъпват отговорно в тази ситуация. Бих искал да кажа на онези, които се опитват да внасят напрежение, че с панически и хаотични действия няма да преборим епидемията. Отново призовавам гражданите да бъдат дисциплинирани и да спазват наложените ограничителни мерки. Виждам, че улиците, пешеходните алеи, градинките и площадките се опразниха, хората постепенно се дисциплинират. Това важи както за възрастните хора, така и за по-младите, за родителите на малките деца и на учениците, които сега са по домовете си. Моля, въведете по-строг режим за по-големите, не водете децата си по детските площадки и градинки. Времето застудя и предполагам, че това ще помогне за спазване на тези мерки.

Имате опит като служител и ръководител в системата на МВР, сега, според вас, не са ли пресилени тези мерки?

Даже и да ни се виждат засилени мерките, трябва да ги спазваме. Виждате, че нито една от засегнатите европейски страни не беше наясно как да реагира и кое е най-правилното решение. Затова и ние стриктно спазваме указанията на Националния координационен щаб, на Министерския съвет, заповедите от различните министерства, препоръките на всички медицински и санитарни органи. И пак повтарям, специалистите твърдят, че в такава ситуация нищо друго не помага така, както изолацията, хигиената и дисциплината. Всички други мерки нямат доказан положителен ефект.

От нула часа на 21 март бяха създадени КПП-та на изходите и на входовете за Шумен. Каква е информацията оттам? Спазват ли се указанията?

Трябваше много спешно да се реагира и в рамките на няколко часа след заповедта да се създадат тези пунктове – 11 на брой. Благодаря и на фирмата „Автомагистрали – Черно море“, която ни съдейства да се изградят и изкуствените неравности, за да не се заобикалят пунктовете. За улеснение на работодателите и гражданите съдействахме за предоставянето на бланки на декларациите, които трябва да бъдат попълнени и представяни на тези пунктове за удостоверяване на причината за пътуване. Служители от дирекцията „Гражданска регистрация, информационно и прано обслужване“ издаваха, включително в събота и неделя, документи за промяна в адресната регистрация. Такива документи се издават и в кметствата на територията на общината.  Още от миналата седмица общински служители извършват проверки за нарушаване на въведените забрани. Проверяват се заведения, градини и паркове, детски и спортни площадки. Затворихме кафе машините на открито, но все още има собственици, които не спазват тази забрана, за което ще бъдат налагани санкции.
Мисля, че няма напрежение и всички засега изпълняват указанията.

Знаете, че сега много хора от ромските махали се прибират от чужбина, това създава тревога, че може да са приносители на вируса. Как работи общината с тези, които сега се завръщат отвън?

Създали сме организация за работа на здравните медиатори в общността, които да разясняват опасността от неспазването на карантината, необходимостта от по-добра лична хигиена и изолация. Правим съвместни проверки с полицията  за спазване на карантинния срок и на обществения ред. Всяка сутрин получаваме информация за завърнали се от чужбина и от кметовете на населените места в общината, изготвяме списъци и ги предоставяме на МВР и РЗИ.

Има ли желаещи да станат доброволци във връзка с телефона, който обявихте съвместно с БЧК?

По информация от БЧК над 60 души, сред които са и спортисти от шуменски клуб, са изразили желание да помагат на самотно живеещи възрастни хора, които се нуждаят от хранителни продукти и от лекарства. Нека да припомним телефона 0889 42 55 55 и да уточним, че той не е за безплатна доставка, а за помощ при пазаруване, за да не излизат хората навън. Отворени са телефони за въпроси и консултации, свързани с коронавируса, за сигнали и жалби. Те са  в РЗИ, Шумен – 054/800 719, 054/800722 и мобилен 0895721057 и в РЗОК, Шумен –  054/ 850085, 054/850070 и мобилен 0885695322.

Как работи социалният патронаж?

400 души се обслужват от социалния патронаж, като храната се доставя до домовете на хората. За 80 от тях са осигурени и четирима  помощници за домашни грижи за потребителите. Социалната трапезария продължава да осигурява храна и 110 социално слаби граждани.

Община Шумен беше една от първите в страната, които обявиха дарителска сметка. Нека още веднъж да обясним целта на кампанията.

Преди да обявим кампанията „Помогни сега“, разговарях с Жечко и Красен Кюркчиеви, които направиха и първото дарение в нея. По думите на техните партньори в чужбина, включително и в страни, които сега са сред най-засегнатите от разпространението на вируса, на първо място е важно да подготвим болниците и да осигурим здравните работници с необходимите средства за реакция при пандемия. Това е изводът, който те са си направили.  Затова, мисля, че паралелно с много строгата лична дисциплина и спазването на мерките за безопасност, трябва да се погрижим за лечебните заведения, за специалистите в тях и за хората с рискови контакти. Болницата трябва да е оборудвана с необходимата техника, апаратура, консумативи, дезинфектанти и т.н. Вече са закупени техника и апаратура (ЕКГ апарат и респиратор) за МБАЛ – Шумен на стойност малко над 75 000 лв., 200 броя бързи тестове за COVID-19, 12 пулсоксиметри, консумативи и медицинско оборудване. Осигурени са и лични предпазни средства, маски, ръкавици и дезинфектанти за здравните специалисти, медиаторите и за хората с рискови контакти, работещи в социални и общински фирми. В петък в дарителския фонд постъпиха 500 предпазни маски като 250 от тях са предоставени на Държавната психиатрична болницата в село Царев брод и още 250 – на Центъра за спешна помощ в Шумен. В събота получихме още 8000 маски и 4000 ръкавици, които ще бъдат разпределени на здравни заведения, социални работници и служители с рискови контакти. Днес очакваме още 1000.

Още веднъж бих искал да изразя нашата благодарност към Жечко и Красен Кюркчиеви, с които стартирахме дарителската кампания “Помогни сега”. Те бяха и първите, които внесоха 100 000 лева в набирателната сметка. Към този момент в нея са постъпили 222 415 лева. Благодаря и на “Алкомет” АД, които също направиха дарение от 100 000 лева, и на всички по-големи и по-малки дарители. Всеки от тях според възможностите си е пожелал да я подкрепи, защото солидарността ни като общество в такъв момент е много важна.

Като се обръщам отново към шуменци и ги уверявам, че с разум и дисциплина можем да се справи, си позволявам отново да призова бизнеса и гражданите да подкрепят дарителската кампания.

За желаещите да се включат в дарителската кампания „Помогни сега“ припомняме още веднъж сметката на фонда:

Уникредит Булбанк, Шумен

IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *