Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Моми и ергени

Близо 80 на сто от младите в Шуменско на възраст между 20 и 30 години никога не са сключвали брак. Това сочат числата, представени от директорката на териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева.

 

Несемейните мъже и жени в областта са 18 500, като преобладават мъжете – на 100 ергени се падат по 77 моми, твърди статистиката. По данни от началото на миналия век при всички преброявания неженените мъже са били повече от неомъжените жени. По-висок процент на младите, които не са минавали през гражданското, е в градовете. Най-много без халки има в Смядово – над 84 процента във възрастовата група 20-30 г., Каспичан, Нови пазар и Шумен. Вероятно по етнически и патриархални причини този процент е по-нисък в северните общини – в Каолиново са едва 58.6 процента.

 

Всеки трети от 155-те хиляди, които са навършили 15-годишна възраст, не са се бракосъчетавали. С напредването на възрастта ергените и момите намаляват. В интервала 30-39 години броят им в Шуменско е 10 500, а в следващата група 40-49 г. са една трета. В групата на автентичните стари моми и ергени има шестима души, прескочили 90 и повече години, които никога не са били семейни. 112 пък са достигнали възрастта между 80-89 г. и не са обвързали живота си с партньор.

 

При днешните обичаи обаче старомодното понятие стара мома или стар ерген с неприкрито негативно значение е доста условно. По принцип през последните години шуменци все по-рядко се женят, но това не означава, че са сами. Всеки шести от тези, които никога не са минавали под венчило, имат свой другар в живота, с когото живеят без оформен юридически брак.

 

2011-10-26

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *