С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Направи си сам. Кино

По най-лъскавите холивудски традиции – на червен килим и с лимузина, ще започне в петък вечер в драматичния театър премиерата на първия изцяло заснет от младежи екшън “Проверка на реалността” (Reality Check). Изкуственият блясък на представянето ще е израз на леката самоирония на авторите и актьорите към самите тях и те се надяват публиката да я разбере. Защото, както сами признават, филмът е заснет изцяло с подръчни средства – с екип от приятели доброволци, с една единствена камера, с “джобни” финанси” и с на места ушит от бабата на продуцента реквизит.
Целият бюджет на 86-минутната лента е 1000 лв., сподели с известно неудобство на пресконференция днес третокурсникът по връзки с обществеността от ШУ Валери Попов. Той е и сценарист, и режисьор, и продуцент, и актьор в “Reality Check”. Идеята да прави филм му хрумнала през лятото на 2009 г. и както си работел като рецепционист в хотел на Слънчев бряг, написал сценарий. Като се върнал, запалил по проекта неколцина от най-добрите си приятели, те пък зарибили своите… и така събрали актьорски екип от 120 човека.
Снимали цяла година – от септември 2009-та до ноември 2010 г. Навъртели повече от 130 снимачни дни, при това само с една камера, личната на Георги Сотиров, който освен оператор е и сред главните артисти във фирма. Отделяли по 3-4 часа на ден. Накрая Валери 800 часа монтирал на личния си компютър.
Сюжетната линия, проследяваща живота на деветима приятели, върви през разказа на главния герой Ванката, който всъщност е мъртъв. “Сюжетът представя реалността в живота на младите хора в България днес. Надявам се да е интересен и полезен както за тийнейджърите, така и за техните родители. Това е реалност, в която има агресия, чувство за безнаказаност и тайфа, заменила семейството като ценност. Надяваме се да провокираме обществени дискусии по тези наболели проблеми”, обяснава режисьорът Валери. Вече било уговорено филмът да се излъчва в училища и младежки домове в няколко града.
В кадрите се мяркат бухалки, автомати, пистолети, карти за покер и зарове, чаши с алкохол. Зрителите ще познаят и култови за Шумен места, послужили за декор, като “стърчилото” на БТК на площада, подлеза под него, несъществуващата вече билярдна зала “Елит”.
Авторите очакват пълна зала на премиерата в петък от 19 ч, а в събота по същото време – и на концерта с музиката от филма. Голяма част от саундтрака е записан от шуменската група “Казино”. Дотогава, който иска, може да погледне трейлъра във Vbox7, който само за 24 часа е регистрирал близо 19 хиляди гледания, което било повече от “ТИЛТ” за четири седмици, хвалят се авторите. “Очевидно интересът към младежките аматьорски филми е много голям”, заключва Валери.

Коментари

  • koceto юли 26, 2011 в 12:17 am

    Ще може ли да ви попитам дали ще може от някъде да си изтегля филма 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *