Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

900 лв заплата

Образованието дава хляб на 4068 души в Шуменска област. Толкова към края на декември 2017 са били наетите по трудово и служебно правоотношение в сферата на просветата по данни на отдел “Статистически изследвания – Шумен” към Териториалното статистическо бюро – Североизток. Това прави близо 10 процента от всички, които получават заплата в областта, а техният брой е 41 867 души. Приблизително на 20 души един пък се изхранва от бюджета и работи “чиновник” – наетите в държавното управление на Шуменска област са 1 961. В бройката влизат и тия, които в работно време разцъкват фейсбук или пишат тролски коментари под новините в местните електронни сайтове. В здравеопазването наетите са 3 603.

 

В 16 икономически дейности има намаление на заетите лица, като в процентно изражение намалението е най-значимо в „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 23.3%, „Култура, спорт и развлечения“ – с 11.9%, „Добивна промишленост“ – с 9.1% и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 8.5%. Увеличение се наблюдава в три от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 2.0%.

 

Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 29.5% и 15.7%.

Средната брутна месечна работна заплата в Шуменска област за октомври 2017 г. е 868 лв., за ноември – 877 лв., а за декември – 900 лева. Средното възнаграждение в областта остава значително по-ниско от това за страната, което за декември е 1 123 лева. Най-голямо увеличение на заплатите за последното тримесечие на 2017 е регистрирано в секторите „Образование“, „Култура, спорт и развлечения“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, а най-голямо намаление се наблюдава в „Добивна промишленост“ и „Операции с недвижими имоти“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *