С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

9.ІХ.1944 е 9 май

IMGP1339Антифашисти, социалисти и комунисти отбелязаха тази вечер 71 години от 9 септември 1944 г. Тържството беше в Градската градина пред новия бюст-паметник на родения в Шумен ремсист и антифашист Август Попов, патрон на Шуменско-Преславския партизански отряд.

Той е разстрелян през юни 1942 г. на 32 г. по т.нар. процес на парашутистите и подводничарите. Предишният му паметник беше от бронз, но след 1989 г. го откраднаха за скрап и постаментът години наред стоя празен. Новият е направен с инициативата на шуменския съюз на антифашистите и с пари от дарения от граждани, фирми, земеделски кооперации и организации. Автор на сулптурния портрет е Бехчет Данаджъ.

Покривалото на новия паметник свалиха депутатът Иван Иванов и областният лидер на БСП Тодор Тодоров. Кметът Красимир Костов, който други години винаги идва на празника, този път не се появи, но беше изпратил венец.

Тодор Тодоров

Тодор Тодоров

“71 години след датата 9.ІХ.1944 г. е обвързана с много противоречия, крайни отричания и критични мнения. Но можем да кажем със сигурност, че 9 септември е многозначна дата, която събира във фокус както световни тенденции, така и верига от чисто български събития. 9 септември фактически е българският 9 май – денят, в който целият прогресивен свят празнува и до ден днешен победата на своето “не” над средновековното варварство, облечено в есесовска униформа и въоръжено с едни от най-модерните оръжия за своето време”, припомни в словото си Тодор Тодоров и призова всички отрицатели да кажат каква е била алтернативата на България без “Девети”.

По думите на Тодоров Девети септември е прехвърлил мост към бъдещето, макар това бъдеше днес да е вече минало, което някои със злоба отричат. “Дано българите намерят сили за своя “нов Девети”, ако искат да останат държава и народ, а не да бъдат човешки материал да строителство на други нации и страни”, пожела Тодоров и завърши речта си със стихове на Гео Милев.

Пред паметника на репресираните от комунизма, впрочем, също имаше пресни венци, видя Шмоко.бг – от двамата депутати от ГЕРБ, от сем. д-р Чолакови и от Съюза на репресираните. Пазачът на Градската градина каза, че не е забелязал кога са ги поднесли, защото през целия ден опазвал паметника на Август Попов.

IMGP1317

Август Попов

Август Попов

IMGP1330

IMGP1331

IMGP1353

Председателят на шуменските антифашисти Стефан Кузманов благодари на всички дарители за паметника.

IMGP1349

IMGP1351

IMGP1368

Коментари

 • Varg септември 10, 2015 в 11:36 am

  11 септември го помня много ясно с паниката,която създаде по целият свят.Тогава пропагандата бълваше всеки ден заглавия по вестниците за края на света за биологични оръжия и какво ли не.Всички знаем какво последва след това.неспирна военна агресия по целият свят.Тогава доста повярваха в лъжите.До ден днешен обаче мнозина глупаци вярват на лъжите приготвяни от познатите ”готвачи” и умело разпространявани от медии.Всеки може да вярва в каквото си иска в днешният свят,но без да се съмнява в историята,която му се предлага си е чиста лудост.
  Утре няма да забравя да честитя националният празник на америка.

 • Зизи септември 10, 2015 в 8:02 am

  Не ги ли е срам да празнуват окупацията на България от руските орди? Може ли някой от тези цървули със средна възраст 70 години да обясни защо е там? ДПС си откриха паметник на един пехливан, тези – на терорист.

 • Шмоко от зоокъта септември 10, 2015 в 6:57 am

  varg, повечето от тези, които празнувате 9 септември, се радвахте като деца и на 11 септември 2001…

 • Varg септември 10, 2015 в 12:02 am

  И защо да поздравим бабите и дядовците си.Много майки и бащи братя и сестри а и много млади хора днес празнуват на 9 септември.
  Хората се интересуват и четат и гледат историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *