Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

8360 тръгват на училище

Всеки пъвокласник ще получи към комплекта учебници и книжката “Здравей първокласник!”, където освен интересните четива, ще намери и текста на химна на Шумен.

8360 ученици в Община Шумен, разпределени в 363 паралелки към днешна дата са се записали за новата учебна година, която ще стартира в понеделник. Към този момент първокласниците са 714, с 35 деца по-малко от предходната година, каза на пресконференция днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев. По негови данни родените през 2012 г., подлежащи на обучение в първи клас са 1001 деца. Обходени са на 100%, но тенденцията за намаляване броя на децата се запазва, коментира Косев. Данните сочат, че през учебната 2016/2017 първокласниците са били 819, а сега са 714, което е със 105 деца по-малко, което ще доведе до разкриването на 23 маломерни паралелки в общината.

Според Косев няма да има проблем с осигуряване на учителски кадри, въпреки текучеството.

Според новите изисквания във всички села е осигурено целодневно обучение на децата. В Шумен такова ще бъде организирано само в СУ „В. Левски“ и СУ „П. Волов“. В останалите градски училища целодневен режим ще бъде осигурен само за желаещи, като с преимущество ще се записват деца 1-4 клас.

За първа година в Обединеното училище в Ивански има прием в 8 клас по специалността „Работа в заведения за хранене и развлечение“ след  10 клас те ще могат да се запишат в следващата степен в Гимназията по обществено хранене в Шумен. В Обединеното училище в Друмево пък специалността е „Работа в растениевъдството“ и след завършване на 10 клас по договор ще могат да постъпят в ПГ по селско стопанство в Шумен, уточни Косев.

Осигурен е транспортът на учениците до средищните училища, както и до гимназиите в града. Назначена е и жива охрана, видеонаблюдение в учебните заведения, както и медицинско обслужване.

В тазгодишния бюджет за образование са заделени 32 млн. лв. и изпълнението върви равномерно, каза още Косев и допълни, че планираните за ремонти средства са в размер на 154 680 лв.

Тенденция за намаляване на децата има и в детските градини в общината. Към този момент записаните деца от първа до четвърта група са общо 2850, с 53 по-малко от предходната година.

Извършени са текущи ремонти в 20 градини, осигурена е охрана и медицински специалисти.

Коментари

  • :) септември 13, 2019 в 8:09 am

    “Здравей парвокласник!”
    А някой трябва да си припомни граматиката или поне да погледне заглавието на книжката, което е написано правилно. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *