С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

Болна е, а не умира

Трети ден сираците от общежитието за социалнослаби в Шумен събират стотинки за памперси и дават дежурства край леглото на парализирана жена. 58-годишната Петранка Недева била стоварена с болнична линейка в петък следобед пред блока на ул. “Шуменска комуна”, след като я изписали от инфекциозното отделение на МБАЛ – Шумен. Там я лекували от менингококова инфекция и й дошло времето за изписване. “Обади ни се социалната работничка на болницата и каза, че изписват излекувана пациентка, която може да се обслужва сама. Молеха да я настаним временно, докато социалните служби й уредят приют. Докараха я буквално с торба памперси, нямаше дори лични документи, да не говорим за някаква лекарствена терапия”, оплака се Цанко Цанев, шеф на предприятието “Общински жилища и имоти” (ОЖИ). Ей тук я изхвърлиха буквално на едно одеало, без да я вкарат в стаята, допълва картината портиерът на общежитието.

Вече след като попаднала на “Шуменска комуна” се оказало, че жената е напълно безпомощна – ръцете и краката й са парализирани, не може да говори, страда от деменция, има 100% инвалидност с препоръка от ТЕЛК за постоянен придружител, може само да яде и пие, ако някой я храни в устата. Жената контактува само с очи, но пък контактуващите с нея не и разбират, видяха на място репортери. От време на време лицето и плаче, без самата тя да издаде звук.

“Изумих се от лъжата на болничната социална работничка, че жената може да се грижи за себе си. За мен това е умишлено въвеждане в заблуда. На търговско предприятие, каквото сме ние, се изпраща жив труп! При това в петък късен следобед, когато няма време за никаква реакция”, възмущава се Цанев, докато пише отворено писмо до здравния министър.

Сега Цанев дава лични пари на сираците от общежитието да купуват още памперси и храна. Те пък са се разпределили да дежурят на смени денонощно край леглото й. Макар и да се страхуват, че може да е заразно болна, сменят й памперсите, правят й каши, хранят я с лъжичка като бебе, успокояват я като заплаче.

Управителят на МБАЛ-Шумен д-р Виктор Минчев хвърли ръкавицата към социалните служби. Социалната работничка на МБАЛ Румяна Николова отказа да коментира каквото и да е било. Оставаме с твърденията на д-р Минчев, който твърди, че шефът на общинската служба “Социално подпомагане” Георги Миланов е бил наясно със случая и че са говорили за Петранка още в петък сутринта. “Миланов обаче си тръгна оттук без да предложи никакъв вариант. Ако знаех, че няма кой да се грижи за нея, можех да я оставя в отделението до понеделник”, каза д-р Минчев. Миланов пък топи болницата, че са изписали жената без изследванията, нужни за настаняване в дом. “Сигурно ще се наложи да остане в общежитието още десетина дни, докато приготвим документите. Процедурата е задействана, трябват само стомашно-чревни изследвания”, оправдава се от своя страна Миланов.

Докато доктори и социални власти си прехвърлят реплики за отговорността към Пепа, три момичета и един мъж в общежитието се въртят около нея без да получават заплата за това – подават и вода, мъчат се да я нахранят, чудят се дали и е студено. Милена и Огнян са семейство, самите те сираци, бивши възпитаници на дом “Детелина”. Радостина се тревожи за безпомощната съседка, въпреки, че самата тя страда от рядко заболяване и й предстои операция. Останалите споменати тук ще си чакат заплатата. Тя ще дойде с Пепа и без нея.

 

Коментари

  • Анонимен юни 13, 2011 в 2:44 am

    tova e napulno normalno za MBAL-Shumen-prosto nqmam dumi,gorkata jenica…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *