С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Милиони за безработни

Божидар Михайлов /вляво/, директор на Регионалната дирекция Варна на Агенцията по заетостта, представи новата програма “Работа”.

Нова схема „Работа“  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще стартира скоро. За нея са заделени 80 млн. лв. и ще бъдат наемани трайно безработни и хора, които през последните 12 месеца не са били на пазара на труда.  Това заяви Божидар Михайлов, директор на Регионалната дирекция – Варна на Агенцията по заетост по време на днешното заседание на Областната комисия по заетост в Шумен. Ангажираните по програмата ще работят в комунално-битовата сфера и в сферата на услугите, почистване на домове, поддръжка на зелени пощи и др.

По схемата ще могат да участват общини, в които безработицата е над 7,2 % и гр. Шумен не влиза в това число, но всички други общини от областта могат да се възползват, уточни Михайлов. Средствата по програмата са процентно разделени – общините ще могат да ползват 60 % от ресурса, а бизнесът – 40 %, така че фирмите също могат да се възползват от предоставените по програмата  средства, коментира още Михайлов и призова частния сектор да бъде по-активен.

Програмата ще осигурява заетост в рамките на 12 месеца, но тази година поради закъсняващия старт ще приключи в края на годината.

Агенцията по  заетостта продължава проучването за необходимостта на фирмите от квалифицирана работна ръка. Електронната анкета вече е пусната на страниците на областните управи и всеки работодател може да я попълни като заяви собствените си потребности от кадри. Михайлов призова и общините да поставят на страниците си линк към анкетата на страницата на Агенцията по заетост, за да се обхванат повече работодитали и да се организира обучение на кадрите адекватно на търсенето.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *