С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

79 отсечени липи

79 са отсечените болни и здрави липи на територията на Шумен през първото полугодие. По жалби на граждани отсечените са 22, по ОП „Региони в растеж” – в кв. „Тракия” – 34, на ул. „Тича” още 19. Четири дървета са отсечени заради рехабилитация на техническата инфраструктура. Това сочи отговор на кметската администрация до общинския съветник Даниела Русева по повод на нейно питане за сечта на дърветата в Шумен.

Справката сочи, че са отсечени още 39 ясена, 5 ореха, и 1 бреза. Наред с това са отстранени и 21 броя саморасли овощни дървета.

45 от отсечените липи са били здрави, но са премахнати, тъй като са засадени от живеещите наоколо и не са спазени нормативните отстояния до сградите и създават предпоставки за увреждане на сградното имущество, пише в отговора до Русева. 34 липи са били болни, с увредени стъбла и сухи. Петте ореха и  24 ясена са били болни и със суховършия. Покрай рехабилитацията на тротоарите и оформянето на нови паркоместа под резачката са попаднали здрави и 5 ясена и 1 бреза.

В отговора се сочи, че по време на сечта не е имало популация на птици като предварително са правени огледи за гнездящи птици.

Сключен е договор с фирма, която ще отстрани корените на отсечените дървета с фреза, за  да не бъде засегната тротоарната настилка.

Отсечени са и 46 орехови дървета по пътя към Мараш. Комисия е установила, че дърветата са над  50-годишни, със суховършия и изгнили. Констатирано е, че са опасни и през цялата година падат сухи клони, а отстоянието им от пътя е на 1,5 м – 2 м, което било нарушение на Закона за пътищата.

В отговора до Даниела Русева от кметството съобщават, че е сформирана комисия, която всеки понеделник от 10 ч. ще заседава и ще прави оглед на дърветата, за които има жалби или искания за отсичане.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *