С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Цената на хляба. Без понижение

Ивелин Йовчев е на 57 години. Завършил е икономика във ВИНС – Варна, от 1992 година се занимава с бизнеса с хляб и хлебни изделия. До 2007 в продължение на 15 години е представител на австрийската фирма “Бакалдрин”. От януари 2011 година е производствен директор на “Корн – Шумен”.

Г-н Йовчев, най-големите страхове на българина през последните седмици са свързани със скока на цените. Как изглеждат в това отношение прогнозните цени на хляба за следващите няколко месеца?

Хлябът не е нещо, което да не се влияе от всички фактори за повишение на цените. Като говорим фактори, говоря ви за ел. енергия, газ, горива, транспорт.

Хлябът е нарочен да бъде евтин.

Какво означава евтин, да го изразим в стотинки, левчета? Каква е психологическата граница за българина?

Това е относително. В момента психологическата граница е един лев. За килограм хляб. Оттам нататък тенденция за намаление едва ли може да се очаква…

Дори и да имаме добра реколта?

Добрата реколта не означава, че ще имаме евтино жито.

Опираме до борсовата страна на зърното. Твърдението я какво хубаво жито имаме тази година, а какъв е скъп хлябът не е подчинено на икономическата логика. Миналата година какво се случи? Украйна забрани износ, Австралия ги заля, издави ги наводнение – това неминуемо се отразява на борсовата цена на житото. Сега има леко снижение, тъй като в Южна Америка се очаква да се получи по-добра реколта, но за България оттук нататък при сегашните цени на петрола съм далеч от мисълта, че ще имаме по-евтина пшеница от 35-40 стотинки на килограм, сега в момента е 45.

Това какво означава приложено към цената на хляба?

Означава, че може да се запази това, което е в момента и, ако евентуално ако няма скок в цените на горивата и други енергоносители. Виждате каква е ситуацията в Либия.

Горивата скочиха с 20-25 процента, а хлябът не. Значи сте имали твърде голяма печалба тогава, за да можете да си позволите да запазите цената в момента?

Ох! Да се говорим за печалба в хляба – доста силно звучи. Хайде като си говорим за повишението на цената на хляба – мислили ли сте какво представлява вдигането на цената с 10 стотинки. Защо никой не скочи, че цигарите станаха пет лева. Защо никой не скочи като поскъпна кашкавалът, сиренето.10 стотинки това е половин цигара.

Каква е логиката ви? Щом другите вдигнаха цените, дайте да ги вдигнем и ние.

Не, аз ще бъда адвокат на всички тука.

Щом всички са вдигнали цените, значи са принудени да го направят.

Но за хляба – министърът на финансиите г-н Дянков казва сега като се намалят евентуално борсовите цени на зърното ще падне цената на хляба. Но не казва, че в същия момент от нова година се вдигнаха осигурителните прагове за да се пълни бюджетът. Петролът не пада. Търси се навсякъде картел някакъв.

В хляба няма ли картел?

Не. Ще ви кажа нещо интересно. В България има, може би 6 милиона души население, ще видим данните от преброяването и се слави, че яде много хляб. А това не е. При едно изследване през 2005 година България не попадна сред първите 15 по консумация на хляб на глава на населението в Европа.

Кои са най-големите “хлебояди”?

Колкото и да е странно – Германия. Там говорим за много голямо разнообразие от хляб, за друга култура на хранене. Отклонявам се за да отговоря на предишния  ви въпрос. Имаме инсталирани мощности в страната три пъти повече от необходимостта за консумация след 1990 година – всеки е решил да прави хляб. При това положение не може да се говори за картелно споразумение. За картел може да говорите, ако се събират 10 производителя, например както беше преди години с олиото и се разберат да продават на една цена, но ако мощностите им отговарят на потреблението. При хляба не е така всеки гледа да си продаде стоката дори с цената на дъмпинг.

Като казахте дъмпинг – клиентите не могат да си обяснят много често как е възможно в една и съща търговска верига ваш хляб да струва на два съседни рафта 90 стотинки и 50 стотинки.

Когато говорим за веригите нещата са въпрос на договорни отношения, във всеки един договор – казват правим хляба, пускат, примерно 1000 хляба и честно казано на база на тази акция ние губим, другият ни хляб остава.

Има ли в момента елементи на хлебна война, нападения на шофьори, дистрибутори, силови методи?

Има хлебни войни в магазина.

В Южна България имаше един случай на производител който продаваше на много ниски цени с намерението да унищожи всички други конкуренти в района. Навремето бях на една лекция на Джефри Сакс и съм запомнил беше се пошегувал така за разведряване на обстановката по повод на конкуренцията на пазара: “Когато бях млад мислех, че от секса по-хубаво нещо няма. Като поостарях си мисля, че от монопола няма по-хубаво нещо.” В този смисъл всеки иска да е монополист. При хляба това не може да бъде постигнато. И по принцип в една пазарна икономика няма място за монопол. В Шумен на пазара са 4-5 производители.

Да питам ли какъв хляб ядете вие?

Да ви кажа откровенно аз ям малко по-различен хляб – само типов.

Как да познаем добрия хляб?

Това е много добър въпрос, защото презумпцията за хляб означава да е обемен, хубав, но когато говорим за типовия съветвам всеки един, който види хляб с голям обем да забрави, че е истински. Големият обем показва, че процентът на бялото брашно е много голям, за да има търговски вид. На всички ръжени и диетични хлябове – има ли обем – това е бялото брашно.

Какво ядем, какво има в хляба, който продавате? Какви подобрители, какви са съставките?

Ще ви кажа нещо интересно – в определени моменти в зависимост от качеството на реколтата и липса на необходимост ние не използваме подобрители, но използваме нещо, което е много по-добро – т. нар. кисели закваски, които са по стар традиционен метод, познат не само в България. В завода в Горна Оряховица имаме дори специална линия за предфермент, която позволява без добавянето на други суровини да постигнем един аромат на хляба и липса на трошливост. Работим по този въпрос и тук.

Боядисвате ли хляба?

Ами! Навремето като идваха от ХЕИ-то питаха – Г-н Йовчев вярно ли е, че се слага кафе?. Не. Твърде не. Това е смешно. Единственото, което може да се сложи в хляб е малцът.

А от какво се получава понякога “меланж” вътре в хляба, като козунак малко?

Ще ви кажа – работили са преди това типов хляб, не са почистили добре месачката и е останала следа, смесили са се двете теста.

Другото, което съм чувал, че това може да са следи от останал стар хляб, който като ви го върнат смесвате обратно в брашното за новия?

Технологията позволява влагането в производството на хляба до 10 процента от т. нар. галета.

В галетите няма нищо вредно. Какво представляват? Върнат е хляб в срок на годност. Нарязва се, минава през пещта при 200 и колко градуса термична обработка, смила се и впоследствие се влага. Ние не го практикуваме, тъй като излиза прекалено скъпо. Но е позволена практика.

Да се върнем на етикета “Съдържание”.

Съдържание: Брашно тип “500”, пресована мая, сол, вода и при необходимост определен подобрител за свежест. В момента дори разработваме и мислим да пуснем хлябове без “Е”-та, различни емулгатори и т. н. Подобрител се налага когато на брашното му липсват качества да се стабилизира малко и зависи от реколтата.

През последните месеци търговците отбелязват някакъв бум в търсенето на домашни хлебопекарни. Какво мислите за такава домашна конкуренция?

Приветствам идеята. Далеч съм от мисълта, че са конкуренти. Аз навремето си купих 1999 ли 2000 година от професионално любопитство. Правих си доста експерименти, работех дълги години с една австрийска фирма и трябваше да знам какво продавам – експериментирах вкъщи с различни видове хляб. Задоволих си любопитството, беше удобно, но с течение на времето ми заглъхна тая тема, не ми остава време. А приветствам, защото всеки може да си направи собствен вкус на хляба. Ти го правиш хляба, радваш му се, твой си е. Ако реши една жена да прави по-специална диета – вече има и готови пакетирани смеси за хляб.

 

Коментари

  • maria април 1, 2011 в 10:04 pm

    Опа!Пред входа на хлебозавода има табела доста голяма В района не се пушиа защо в кабинета на директора се пуши той да не е извън този район.

  • невинния април 1, 2011 в 12:30 pm

    Маймуните хляб не ядем.!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *