С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

7 мигранти край Шумен

Mъж, превозвал 7 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, e задържан край Шумен, съобщи говорителката на Апелативната прокуратура във Варна. Арестът е станал на автомагистрала “Хемус” в близост до бензиностанция.

Сирийски гражданин, със статут на временно пребиваващ в Република България чужденец, превозвал общо 7 чужди граждани, преминали без разрешение през границата на Република България, е задържан край Шумен.

Мъжът пътувал със синя “Мазда” и бил спрян за проверка от патрул на РУ на МВР в Нови пазар. Показал положителна на амфетамин и метамфетамин проба. При извършения личен обиск в него е намерена около грам увита в целофан суха тревиста маса , по негови данни „марихуана“. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Образувано е досъдебно производство, но не единствено, защото се оказало, че спътниците му в колата са влезли незаконно в България.

Шофьорът с инициали Х.Д. е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т.5, във връзка с ал. 1 от НК, а именно за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона, като използвал за това МПС.

Предстои на сириеца да бъдат повдигнати още две обвинения – за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително и за управление на МПС след употреба на забранени субстанции. При извършената му проверка в него е намерено малко количество синтетична дрога, а тестът за употреба на наркотици бил положителен. Районна прокуратура – Шумен ще внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо сирийския гражданин.

Срещу останалите седем чужди граждани има образувани бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК.

Според информацията, предоставена от задържаните мъже, всички те идват от Сирия, и са преминали нелегално границата между Република Турция и Република България на неустановено към момента място. Чужденците са пълнолетни на възраст между 18 и 30 години. Те са привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпление и са задържани за срок до 72 часа. Очаква се в срока за предварителното им задържане работата по бързите производства да приключи.

Разследването и по образуваното досъдебно производство и по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *