С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

10 600 квадрата нови жилища

 

 

Над 10 600 квадратни метра е общата площ на новите жилища, влезли в експлоатация през първите шест месеца на тази година, съобщава статистиката в Шумен. Тя е пресметнала, че за полугодието сградният фонд за живеене е нараснал повече, отколкото за цялата минала година. Новопостроените сгради* са 42 с общо 133 жилища в тях, като половината от тях са в град Шумен. По този показател Шуменска област е на 11-о място в страната.  


В нашата област пиковият период за отрасъла е 2009 г., когато в експлоатация са били въведени 48 жилищни сгради с 230 апартамента в тях. Година по-късно, през 2010–а сградите намаляват на 23, а  жилищата – на 60. 


Тристайните домове, преобладаващи през последните три години, са отстъпили място на двустайните, които са около 37 % от общото строителство. Всяко 11-о жилище е четиристайно, а обитателите на седем еднофамилни къщи ще ползват по над шест стаи.


Статистиката не разполага с информация колко от новопостроените домове вече си имат собственици, но е факт, че въпреки стагнацията в бранша продължават да се издават разрешителни за ново строителство. За първото полугодие е даден документален старт за строеж на 39 жилищни сгради (21 в шуменската община), като 33 от тях са самостоятелни къщи. Останалите са кооперации в град Шумен, всяка с по три-четири апартамента. С изключение на община Каолиново, във всички останали се очаква да се вдигне поне по един нов дом със средна разгъната площ от 160 кв. м, като има и такива с големина от над 300 квадрата.


В област Шумен (а и в страната) стойността на жилищната площ се променя драстично през годините. Бумът при цените в региона е достигнат през 2008 г., когато квадратен метър се търгува средно над 1005 лв. Тогава с една шуменска брутна средна годишна заплата могат да се закупят 5,4 квадрата. През 2009-а цената се понижава с 87 лв., а през миналата – с още 114. 


През настоящата година движението надолу продължава. Последните данни са от второто тримесечие на т. г., когато квадратът е 689,95 лв. при 908,98 лв. средно за страната и една средномесечна брутна шуменска заплата, която е 548 лв., не е достатъчна за купуването му. Ако до края на т. г. съотношението между средната цена и възнаграждението се запази, то с годишна заплата ще се пазаруват 9,5 кв. метра площ.


Спрямо първите три месеца шуменските апартаменти поевтиняват средно с 0,7 %. Най–изгодни за купувачите са сделките в Габровско – 526 лв/кв. м. Под шестотин лева е и стойността във Видинско и Кюстендилско, а над десет стотачаки броят за квадрат в София, Варненско и Бургаско. За пореден път морската ни столица държи първенство по скъпи жилищни имоти.


Независимо от низходящото движение на цените, те едва ли ще достигнат равнищата от преди десетина години, когато, оказва се, жилищата са били по–достъпни. През 2001 г. стойността на метър квадратен в Шумен е близо 215 лв., а годишната шуменска заплата се равнява на 11,2 квадрата жилищна площ. 


*От статистиката правят забележка, че като ново строителство се отчитат и сгради, които са разширени, пристроени, надстроени, ако новата част е по-голяма от старата постройка. Информацията за жилищното строителство служи като основа при разработването на голям брой прогнози и анализи в областта на жилищната политика. 


2011-08-18

 

Коментари

  • зз август 19, 2011 в 12:09 pm

    бай хуй няма ли новине

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *