С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Хорово: Многая лета

С “Многая лета” за почетния гражданин на Шумен проф. Венета Вичева започна XXI издание на Международните детско-юношески хорови празници “Добри Войников”. В трите дни на фестивала ще пеят близо 250 деца от България и Русия. Станала на крака публиката в залата на Драматично-кукления театър “Васил Друмев” пригласяше на създадените от проф. Вичева хорове “Родни звуци” и “Бодра песен”. Така откриването на провеждания от 40 години насам конкурс буквално беше доминирано от приветствия за 80-годишнината на музикалната педагожка, която е родена точно на днешния ден.

Проф. Венета Вичева е завършила първия випуск на специалността “Хорово дирижиране” в класа на нейния основател проф. Георги Димитров. Тя е създателка на шуменския детски хор “Бодра песен”, който е неизменен домакин на музикалния форум, а самите хорови празници в голяма степен са нейна лична заслуга. Основател и на специалността “Музикална педагогика” в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, била е декан на факултета по изкуствата, член на Академичния съвет, а с негово решение е избрана и за доктор хонорис кауза на университета. Преди 1989 година беше удостоена последователно със званията заслужил и народен артист.

За началото на най-голямото музикално събитие в Шумен в залата на театъра бяха Генералният секретар на Европейската хорова федерация Жан Пиер ван Авермаат от Белгия, президентът на Федерацията на хоровете от ЕС проф. Емил Янев и композиторът диригент от Гърция проф. Василис Макридис. На сцената проф. Вичева беше поздравена от кмета на Шумен Красимир Костов, който и подари букет и картина, а от името на общинския съвет почитанията си изрази председателят на комисията по култура Стоян Весков.

До неделя на сцената на драматичния театър публиката ще слуша изпълненията на шуменския детски хор “Бодра песен”, хор “Детска китка” от Пловдив, на детския хор “Милка Стоева” от Бургас, хора на софийските момчета, на училищния хор при СОУ “Сава Доброплодни”, на русенския детско-девически хор “Дунавски вълни”, на девическата формация “Евмолпея” от Пловдив, както и на московския младежки оркестър за народни инструменти “Радост”.Откриването се превърна в много личен празник на проф. Венета Вичева.

 


От името на шуменци юбилярката беше поздравена от кмета Красимир Костов.

 


Кметът Красимир Костов връчи на проф. Венета Вичева букет и картина.

 

Коментари

  • Анонимен април 29, 2012 в 5:23 pm

    винета винчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *