С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

BG пържола LUX

Българското свинско месо е лукс, а твърдението е на председателя на Асоциацията по свиневъдство в България (АСБ) Димитър Рогланов (първият отляво в президиума). Рогланов, който е и производител с 1000 свине майки в русенското село Юделник коментира състоянието на отрасъла пред репортери в началото на годишното събрание на АСБ в зала “Тича” на хотелски комплекс “Шумен”. България произвежда едва 25 на сто от свинското месо, необходимо за потреблението на страната защото има системно унищожаване на свиневъдството, добави още Рогланов. “Убийството” се извършвало заради липсата на субсидии. Смята се, че е конкурентоспособно и затова не са предвидени за него субсидии, а в крайна сметка броят на свинете майки е най-нисък от 1936 година – оттогава се води официална статистика. Според Рогланов броят на свинете майки у нас се е свил до 36 хиляди. Самият председател на АСБ намалил стопанството си от 1400 на 1000 майки.

Изкупната цена е проблем, защото не е променяна от три години от нивото 2.15 – 2.25 лева за килограм живо тегло, масовият фураж е скочил двойно – от 35 на 70 стотинки. За да е на сметка един производител и да е доволен изкупната цена трябва да е четири лева, казва Рогланов и уточнява, че такава цена е нереална в условията на пазара и няма как да бъде постигната без субсидиране.

По-скромен е собственикът на “ВЖК Родопа” в Нова Загора Красимир Маринов.  Гледа 400 свине майки и годишно изкарва 8-9 хиляди прасета. Поне 3 лева за килограм, тогава сметките ще излязат пресмята Маринов. Изчислява, че ако за 1 килограм месо трябват 3 килограма фураж само изхранването на прасето излиза два лева и нагоре, колкото дават за кило живо тегло. А къде отиват заплатите, осигуровките, горивата, електрическата енергия, лекарствата, пита риторично производителят и твърди, че в момента браншът работи на загуба в очакване на по-добри времена. Иначе българската пържола наистина ще стане лукс, а и ще изчезне, подкрепя твърденията на шефа на асоциацията фермерът. Според Красимир Маринов нещата тръгват още от преговорните процеси с Европейския съюз, когато България не е договорила доплащане за свиневъдите. В съседна Румъния до 2015 дават по 30 евро на заклано прасе субсидия. Ако се приложи към стопанството на Красимир Маринов това означава годишно да получи минимум 24 хиляди евро субсидия. Това ако беше, щях да щракам с пръсти, пали се фермерът.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *