Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 565

Родители със синдикат

В Шумен е учреден първият в страната синдикат на приемните родители, съобщи неговата председателка Йорданка Дукова. Тя е приемна майка от 2008 г. и в момента се грижи за две деца. Новата организация е записана към КТ “Подкрепа”, а стремежът на учредителите е синдикатът им да стане национален.

 

Отскоро професията приемен родител има отделен номер в националния класификатор на професиите, но упражняващите я имат много неуредени проблеми и правата им трябва да се защитават, смята Йорданка Дукова. Като един от тях тя посочва отпуските. Приемните майки имат право на платен годишен отпуск, но реално никой не може да остави повереното му дете и да замине на море. Затова предлагаме отпуските да се изплащат или да имаме право да посочим заместник, също приемен родител, който познава детето и да го гледа за 20-ина дни, казва председателката.

 

Проблем е и работното време на приемните семейства. По трудов договор те се водят на 8 часа, а грижата за децата е денонощна, затова ще искат работното им време да се запише официално като ненормирано.

За да стане родителският синдикат национален, към шуменския трябва да се присъединят поне още два града с регистрирани синдикални секции. За да има секция пък, са нужни поне трима членове, обясни Йорданка Дукова. Досега интерес към идеята са проявили родители от Стара Загора, където също имало доста приемни семейства.
2011-07-28

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *