С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

6 огнища на АЧС в Шуменско

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете на територията на област Шумен, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен отчете, че от началото на годината на територията на страната са обявени вторично възникнали 69 броя огнища на АЧС при диви свине. В област Шумен огнищата са 6 със седем прасета, които са били унищожени от съответните дружинки. Тя уточни, че последното обявено огнище в страната е за домашно прасе, открито в землището на град Съединение, област Пловдив.

От Областната дирекция по безопасност на храните призоваха да се засили бдителността на всички институции. По данни на дирекцията в област Шумен към момента са регистрирани 6 индустриални свинеферми, 12 фамилни свинеферми, личните стопанства са 246, като 75 от тях са заявили желание за населване с прасета, 4 стопанства отглеждат прасета от „Източно балканска порода“. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните регулярно се извършват дейности по контрол, като всички изследвани проби от стопанствата от началото на годината са отрицателни за Африканска чума по свинете и до момента няма получени сигнали за нерегламентирана търговия на домашни свине.

Според приетите мерки до 5 април трябва да бъдат проведени общински епизоотични комисии, инвентаризация на свиневъдните обекти – лични стопанства – три пъти годишно, извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурността от регистрираните ветеринарни лекари четири пъти годишно, засилване на пасивен надзор за наличие на умрели свине на територията на горските стопанства или завишена смъртност в свиневъдните обекти, предоставяне на информационни материали на собственици на прасета в лични стопанства. По предложение на ловно-рибарско дружество „Сокол“ в едномесечен срок ще бъде извършена проверка за наличието на нерегламентирано поставени електропастири в държавни и общински земи.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *