С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

5390 лева за кмета

Снимка ТВ Шумен

Заплатата на кмета на Шумен проф. Христо Христов ще се повиши с 10%. Това уточниха от пресцентъра на община Шумен, тъй като последната актуализация е от януари 2023г. Това предвижда проектобюджетът на община Шумен, който ще бъде гледан в Общинския съвет на 19 февруари. С повишението заплатата на кмета става 5390 лв.

Същият процент повишение на заплатите ще получат и кметовете по селата.

Миналата година кметовете на два пъти получиха бонус по 300 лв. заради ковид кризата, а заплатите им последно бяха актуализирани през 2021 г.

В приложената таблица – справка към на община Шумен за новите кметски заплати няма никакви мотиви и обяснителна част, каквито досега са присъствали при всяко искано увеличение.

Заради увеличението на кметската заплата повишение на възнагражденията ще получа председателят на Общинския съвет, както и общинските съветници, тъй като те получават процент от кметската заплата. За участие в заседанията съветниците получават 12% от кметската заплата, а за участие в работата на постоянна комисия – по 7%.

Увеличението на кметските заплати ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2024 г., ако бъде одобрено от общинските съветници на предстоящата сесия. Като се има предвид, че от това те също имат полза, се очаква да бъде прието единодушно.

Според държавния бюджет за общинските служители се предвижда до 10% увеличение на заплатите, след поредно атестиране, което премина през януари. Точният им процент ще зависи от личното мнение и отношение на прекия им началник.

Пълните възнаграждения на кметовете в община Шумен можете да видите в прикачения файл.

Индивидуални основни заплати на изборни длъжности

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *