Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Нов живот за старите казарми

Журналисти от местни и централни медии за първи път влязоха на територията на т. нар. Пети полк без по петите им да лазят хора от службите за сигурност, пазещи да не разгласи някой военната тайна. Бурени са поникнали дори по армейския плац, а сградите чакат някой да ги събори. Гид на медиите в опустялото като след ядрена война поделение беше областният управител Димитър Александров.

 

През миналата седмица изпратих писма до кмета на Шумен Красимир Костов и председателя на общинския съвет Даниела Русева за прехвърляне в собственост на общината на два имота на армията с обща площ 89 декара и трети със 7 хиляди квадратни метра – бившето климатично училище. Очаквам всеки момент решения и за други два имота – 47 декара на т. нар. тежки полк, в който има и спортна зала с басейн и военните складове до дивизията, обясни Димитър Александров.

 

Бившите военни терени ще бъдат деактувани от частна държавна в частна общинска собственост и ще може общината да се разпорежда с тях. Аз ще направя дискусия за това какво би трябвало да се направи с тези имоти. Стига с този център, трябва решения за перифериите на Шумен, опонира задочно на усилията на кметската администрация за довършване на центъра кандидатът за “Славянски” 17 Димитър Александров. Ако се използва за мярка цените, по които се продават сега общински парцели, стойността на имотите, които ще придобие общината след евентуално решение на сесията от 27 юли е около 11 милиона лева.

 

 

 

 

Поделението до “Пети полк”, което опустя след пренасянето на военните и техниката на територията на военното училище в момента е обрасло с бурени, сградите чакат да дойде време, когато ще бъдат съборени.

 

Имотите, които сега ще деактувани като собственост на общината бяха дадени на областния управител при посещението на премиера Бойко Борисов в Шумен през юли м. г. Военните имоти включват бившето поделение на пети полк с 89.5 декара площ и 24 сгради с обща застроена площ 13 696 квадратни метра. Дивизионните складове са на 27 декара и разполагат с 29 сгради с обща площ 6 476 квадратни метра.

 

Седем декара с две сгради – учебен корпус и физкултурен салон, строени през 1959 година – това е имотът на бившето климатично училище, закрито през 2008 година.

2011-07-14

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *