С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Интервю с електорат

Кой е най-подходящ за кмет, какви са проблемите в общината, как оценявате ръководствата на партията? Въпроси, с които половин година преди изборите ГЕРБ интервюира електората си. В последния ден от т. нар. референдум Шмоко се включи в онлайн попълването на въпросника.

Електронното допитване е качено на платформа на водещата германска компания за изследване на пазара и мненията Respondi AG. Всеки партиен член получава генериран линк, с който може да попълни въпросника само веднъж. Такъв линк използва и Шмоко, консултиран по теснопартийни въпроси от титуляра на електронния екземпляр от анкетата. В Шуменска област са пристигнали общо 1000 анкети, от тях ок. 200 са линкове за електронно гласуване, обясни пред Шмоко.бг областният координатор на ГЕРБ проф. Добрин Добрев. Откликнали са всички, с изключение на 2-3, които са на път или имат извънредно важни причини да не се включат.

Първите питанки от общо 47 засягат чисто партийното строителство. “Към кого се обръщате най-често по случаи, изискващи политическо решение?” Има цели 17 възможни опции, но с подсказване попълваме по подразбиране първите два – Бойко Борисов и Цветан Цветанов и по партийна дисциплина – областния и общинския председател. Три пъти четем втория въпрос за да видим каква е разликата с първия, оказва се само в думичката “обичайно”, заменила “най-често”. Сигурно има значение, отговаряме както по т. 1. 

Напредваме леко до 19 процента, когато се появява въпросът “Как оценявате работата на общинската структура, в която членувате?” Ако не е натегач, средностатистическият партиец би сложил някакъв среден резултат, така правим и ние с лек кредит на доверие и пишем добър. Пак така и за областния председател, което съвпада и с мнението на нашия партиец, предоставил любезно анкетата си. Въпросът “Кои са най-често срещаните проблеми във вашата община?” допуска три отговора в свободен стил и се очаква мозъчният тръст на ГЕРБ по тях да спусне готови предизборни решения, които да разучат кандидатите по места. Подобен е “Какво трябва да се направи във вашата община за да се осъществи нейното европейско развитие.”

Стигаме до 47 процента и се появява въпрос, който малко прилича на референдума за Република от 1946 година. “Каква оценка бихте дали за работата на кмета на вашата община?”. Соломоновски се правим на умряла лисица и попълваме “нямам впечатления”, въпреки че в община като Шумен където кметът е политически опонент въпросът звучи като в помощно училище: “Колко е пет плюс пет равно на десет?”. Следват оценки за работата на общинските съветници от ГЕРБ и депутатите. Интересен е въпросът какъв кандидат за кмет е с най-голям потенциал да бъде избран в съответната община. Ако има някакава дискусия, тя ще се завърти по първите три отговора – партиец от ГЕРБ, кандидат издигнат от партията, но без да е неин член или подкрепен от Бойко Борисов, но не член на партията.

Коалиционната политика се третира в питането кои две политически сили стоят най-близко до политиката на ГЕРБ – на първо и на второ място, а възможностите за отговор – осем партии от БСП до ВМРО. Успешният коалиционен партньор трябва да се въведе лично в празни полета. На 68 процента се появява усещането за пълна демокрация. Анкетираният може да напише трите си предложения за кмет и десет за общински съветник. Имаме идея, но предпочитаме да се съобразим с мнението на титуляра на анкетата такова, каквото му е подсказано от съпартиец.

Интересно е дали тези предложения имат тежест и какво ще стане, ако вътрешното допитване не бъде спечелено от кандидата, който вече е обявен като избор на ГЕРБ – областния управител Димитър Александров. Той още не е обявен официално, всички го харесваме, популярен е, убеден съм, че ще е той и не се безпокоя от обрат в предложенията, коментира проф. Добрев. При три имена нямало как да стане манипулация и при съпоставка ще изпъкне най-предпочитаният. Възможно ли е да се стигне до наговаряне по групички и лагери? Не може да се изключи, но според областния лидер на ГЕРБ могат да се наговорят по двама-трима души, без това да е симптоматично. Не сме хора, които си въртим номера зад гърба, уверява професорът.

На фона на динамичното развитие на рейтингите в зависимост от текущите скандали, резонен е въпросът на Централата кои министри могат да представят най-добре политиката на правителството пред гражданите на вашата община, Шумен в конкретния случай. Попълваме Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев и, разбира се, Бойко Борисов.

Голямото интервю с електората започна на 20 март и приключва на 4 април, днес. Управляващата партия изпрати 50 хиляди анкети до членската си маса – 15 хиляди във вид на линк за онлайн попълване, изпратен по електронната поща, а 35 хиляди по традиционната поща с плик и марка за обратно връщане на отговора. С проучването ще получим ясна картина на политиката по места, а така ще могат да се тушират и напреженията там, където съществуват, обяви при старта преди две седмици заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Резултатите от референдума няма да се оповестяват, защото са вътрешна социологическа анкета, след нея ще последва и нормално социологическо проучване на нагласите сред по-широкия кръг избиратели, обяснява проф. Добрин Добрев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *