Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

Мораториум

Мораториум върху проучванията за шистов газ, докато не бъде направен независим задълбочен анализ за въздействието върху околната среда, поиска в Нови пазар депутатът Четин Казак. Общинският съвет в града пък задължи кмета Васил Тонев да обжалва решение 427 на правителството.

 

Седем депутати от трите най-големи парламентарни групи, кметове и заместник-кметове от няколко общини, областният управител и представители на неправителствени организации се включиха в осмата извънредна сесия на общинския съвет в Нови пазар. Съветниците бяха събрани по спешност, да видят какво ще правят с проучванията на шистов газ в района, тъй като във вторник изтича 14-дневният срок, в който може да бъде обжалвано решение 427 от 16 юни, с което кабинетът реши да сключи договор с американската компания “Шеврон” за проучвания за добив на шистов газ в района на блок “Нови пазар” в Североизточна България. Според шумно оповестени данни американците предполагали, че в земните недра в този район има между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра газ, който би задоволил нуждите на България за 300 години напред.

 

Инициативата за извънредната сесия била на новопазарския адвокат Ивелина Димитрова заради опасенията на жителите на Нови пазар и района, че проучванията тръгват без да е направена предварителна оценка за въздействието върху околната среда.  Ако беше в Банкя така ли щяха да мълчат всички, скочи първи да се изказва третият в листата на ГЕРБ в общината Цветалин Янев. Това малко се конфронтира задочно с неофициалното мнение на областния лидер на ГЕРБ Добрин Добрев, който се обяви пред репортери в полза на проучванията с тезата, че който е против тях работи за руските интереси. И докато сме на представителите на ГЕРБ – областният управител Димитър Александров също взе думата в Нови пазар, но изказването му беше малко тип “и тако и вако”. “Трябва да бъдем много осторожни, защото едно малко камъче, може да обърне колата” – каза Александров.

 

 

Технологията на добив на шистов газ, който по същество не се отличава от добивания по традиционен начин природен газ, беше разяснена от нефтения геолог проф. Георги Георгиев и спеца по дълбоките сондажи проф. Константин Щерев. Името “Нови пазар” не бива да ви въвежда в заблуда, защото става въпрос за един терен от 5 хиляди квадратни километра от Шумен и Мадара до Силистра на север и от Разград до Варна и Добрич на изток, обясни проф. Георгиев. Професорът обясни, че лично той смята, че обявените публично прогнозни количества газ са силно преувеличени и целта им е по-скоро да отворят вратата на компаниите за проучвания.

 

Досега не сме доказвали такива количества тук, категоричен е проф. Георгиев, който познавал целия район и всички досегашни сондажи в него, в това число тези в Мараш през 1973-74 и в Драгоево. Георгиев обясни на съветниците и гостите какви опасности крие проучването и добивът на газ от шисти и ги посъветва да направят две неща. Да поискат работната програма от американците, за да бъде обсъдена поне в професионален кръг, а стигне ли се до сондажи, задължително да има супервайзърски контрол на много високо ниво, тъй като сондите ще преминат през най-богатия водоносен пласт на България.

 

Коментари

  • шуменец юли 4, 2011 в 9:20 am

    Боли ги управляващите как живее лошия материал

  • емил юли 2, 2011 в 8:22 pm

    Двамата най-големи политически фактори в Шумен – депутатите Дъбов и Колев щом са против добива на газ , значи това е правилното решение !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *