С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

С направление, без направление – плащаш!

Пациенти в Шумен са се оплакали пред КНСБ, че в кожния диспансер им искат пари за преглед, въпреки че имат направления от личен лекар. За първичен преглед плащали по 15 лева, а за вторичен – по 7. Според шефа на Районната здравна инспекция (РЗИ) д-р Димитър Костов да се вземат пари за прегледи от здравноосигурени е незаконно и подлежи на санкция. “При нас обаче оплакване не е постъпило, сега чувам от синдикатите, че имат сигнали”, каза д-р Костов. Шефката на кожния диспансер д-р Галина Маринова не отрече за плащанията, дори поясни, че таксата за консултативен преглед е въведена от края на януари с решение на медицинския съвет. “Принудени сме да вземаме пари за консултативен преглед, нещо повече – плащат дори хората с ТЕЛК-решения и децата до 18 г. Правим го, за да оцеелем. Наясно сме, че ощетяваме осигурените пациенти и нарушаваме правата на децата, които имат право на безплатно здравеопазване”, призна д-р Маринова. Заради недофинансирането само за първите 2  месеца от годината диспансерът е натрупал дълг от 30 000 лв. “Свихме разходите, седем човека си отидоха и пак едва дишаме. Здравната каса ни отпуска само 60 000 лв. за цялата година, затова прибегнахме до платени прегледи”, каза д-р Маринова. Тя изнесе тези данни на среща в общината, на която по инициатива на зам.-кмета Седат Кадир и КНСБ се събраха ръководителите на трите диспансера – кожния, онкологичния и туберкулозния от една страна и от друга – началниците на РЗОК, РЗИ и БЛС.

От днес за храна и консултативни прегледи си плащат и болните от туберкулоза, съобщи шефът на тубдиспансера д-р Венцислав Вълчанов. “За тази година ще получим от РЗОК и от МЗ общо 500 хиляди лева, а са ни нужни поне милион и половина. В момента даваме заплати от пари, спестени предни години, но и те свършват”, каза д-р Вълчанов.

 

Контра


Директорката на РЗОК д-р Йорданка Пенкова се ядоса на диспансерите, че са свикнали да получават пари и да ги харчат “безконтролно”. “Хората трябва да знаят, че диспансерите не са единствените заведения, където могат да се преглеждат и лекуват, защото спецалисти има и в доболничната помощ. Осигурени са им и пари, и направления”.

 

 

Коментари

 • Анонимен юни 9, 2011 в 8:59 am

  АМИ ДЪРЖАВАТА ДА ОТПУСНЕ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР И НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪЩАТА БЪРКА В ДЖОБА НА ПАЦИЕНТИ И РАБОТЕЩИ В БИВШИ КОЖНИ ДИСПАНСЕРИ!

 • Анонимен юни 9, 2011 в 8:58 am

  АМИ ДЪРЖАВАТА ДА ОТПУСНИ СРЕДСТВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР И НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЪЩАТО БЪРКА В ДЖОБА НА ПАЦИЕНТИ И РАБОТЕЩИ В БИВШИ КОЖНИ ДИСПАНСЕРИ!

 • мария април 2, 2011 в 8:45 am

  Да ,така е .Мен също ме предупредиха ,когато водих малката при много добите специалисти ,че ще трябва да платя 7лева.Жената от регистратура ми обясняваше, че следващия път когато отида ще трябва да нося още едно направление и да си платя тези 7лева.При условие че не е минал един месец ,трябваше да ходя пак да се редя за направления и да им го нося на тях ,че тия 7 лева бяха много важни и ми обяснява 3 пъти да не би да забравя .
  Как да им дадеш пари на тези хора като не си вършат работата.Честно казано много съм разочарована от лекарите там и това напомняне за парите беше върхът.
  Бях свидетел как родители нямаха да платят тия 7лева и си тръгнаха много разтроени защото ,нямаха възможност,а детето беше цялото обринато.Бащата на детето каза:
  -От кога вече и тук се плаща?
  -Нали беше безплатно за децата и с направление сме?
  жената от регистратура му отговори :
  -Като няма те пари ,няма да влезете!Направлението ви важи един месец,ако имате пари ела те.Това е политика на диспансера и от днес се заплаща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *