С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

България – център на иновациите

Милена Стойчева

България трябва да стане един от центровете на новата вълна иновации, базирани на високонаучна дейност, каза днес в Шумен министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. По думите ѝ това ще предизвика и все повече българи да избират пътя на предприемачеството. Малкият и среден бизнес са в основата на икономиката и е добре повече хора да бъдат вдъхновявани да започнат да работят в тази посока, каза още министърът.

Милена Стойчева участва в “Дискусионен форум с бизнеса в Шумен, посветен възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа”. Домакин на срещата е “Алкомет” АД. Във форума участват изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, зам.-кметът на Община Шумен Росица Антонова, бизнесмени.

Стойчева посочи, че основна задача на министерството е да създава по-добра среда за инвестиции, ориентирани към дигиталната трансформация и създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност. По думите ѝ така страната ни ще се превърне не само в дестинация за иновации, но и за развитие на човешкия капитал. Стойчева каза още, че целта е България да бъде ребрандирана и да стане предпочитано място за създаване на нови услуги и производства. Като пример за постигането на тази цел министърът даде “Алкомет” АД, като посочи, че компанията има устойчив план за развитието си, което помага и на целия регион. Стойчева посочи, че в завода се внедряват нови технологии, които не просто създават по-голям капацитет на производството, но и осигуряват възможности на хората да се развиват и да създават иновации в процеса на работа.

В момента българският бизнес има много добри възможности за кандидатстване за финансиране, като един от акцентите е развитието на кръговата икономика, допълни още Стойчева. Тя припомни, че за инвестции в иновациите и повишаване на конкурентноспособността вече се сключват договори за реализацията на проекти по две оперативни програми. За област Шумен сключените до момента споразумения са за около 5 милиона лева.

(БТА)

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *