С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Борисов: На Радев му хареса


Служебното правителство е нещо, което би трябвало да го има само в супер екстремен случай в една парламентарна република, каза в отговор на журналистически въпрос в Каспичан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, където присъства на освещаването на новопостроена църква. В Каспичан за първи път в публично събитие участва и новият областен управител на Шуменска област проф. Добромир Добрев.

Според Борисов парламентът е мястото, където трябва да се решават всички въпроси. „Служебното правителство в нашата конституция е заложено в някаква случайна неразбираемост между партиите“, посочи Борисов.

„Много му хареса две години и половина еднолично да управлява всичко в държавата и накрая да каже, че са били добри служебните министри и правителство. Две години и половина ми кажете едно нещо направено в държавата, освен повтарянето от всички – хаос, мизерия, чудовищна инфлация, обраха ви с по един лев от нафтата и бензина, стопиха ви приходите и спестяванията, е това са успешните му правителства“, каза още Борисов, визирайки президента Румен Радев.

Борисов отбеляза, че за да стигне до Каспичан е минал с автомобила си по автомагистрала „Хемус“, „по-точно по нямащата я магистрала. Сега щеше да е готова до Велико Търново и да е подминала Търговище“, посочи лидерът на ГЕРБ. Е това ви донесе това служебно правителство, стотици знайни и незнайни премиери, министри от никого неизбрани, посочени еднолично от един човек“, заяви Борисов.

В отговор на друг въпрос тай каза, че според него „в този механизъм на некоалиция всички проявиха разум“ и парламентаризмът в България работи най-добре от когато и да е.

„За кметски избори ГЕРБ ще говори след 15 септември. До тогава текат събранията, номинациите, хората в градовете и структурите ни предлагат по няколко кандидата и тогава вече Изпълнителната комисия на партията, където има спор, ще го реши“, каза още Борисов.

В началото на изказването си той поздрави хората от Каспичан с новата църква. “Увеличихме в бюджета парите за вероизповеданията, заплатите за всички основни вероизповедания в България“, припомни Бойко Борисов.

“Беше важно да се приеме законът за домашното насилие, промените в Наказателния кодекс”, каза още той коментирайки случая с нанесената телесна повреда на 18-годишно момиче в Стара Загора, за която днес полицията задържа повторно обвиняемия 26-годишен Г. Г. Той е осъждан два пъти за подобни престъпления. Случая в Стара Загора Бойко Борисов определи като „чудовищен акт“ и допълни, че реакцията на обществото само може да го радва.

„Бих се радвал повече, ако, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси със своите институции, с общественото мнение“, допълни Борисов.

В неделя Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужие със свещеници, освети новопостроения храм „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици” в Каспичан.

Парцелът за църквата е осигурен през 2002 година, първа копка на храма е направена през 2004 година, а основните строителни дейности, поради липса на средства, започват през 2012 година разказаха членовете на църковното настоятелство на храма Веско Великов и Ралица Тодорова. Новопостроената църква е с площ 500 кв. метра и е проектирана като „умален макет“ на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Иконостасът ѝ – 12,5 на седем метра, е сред най-големите в страната.

Храмът е изграден предимно от дарения, от физически и юридически лица, които осигуриха около 600 хил. лева. Повече от пет листа са имената на всички дарители, които ще бъдат вписани в специална книга. Тепърва предстои да осигурим средства за изписването на църковния храм, за което ще са нужни още пари, каза на пресконференцията Ралица Тодорова, която е и областен координатор на ГЕРБ – Шумен.

„В Каспичан досега всички църковни служби се извършваха в „Св. Пантелеймон“. Всъщност това е стара, пристроена къща, направена около 50-те година на минали век и пригодена за църква. Точно това беше една от причините да започне строителството на новия храм. Когато беше дадено името ѝ от покойния митрополит Кирил (Варненски и Великопреславски митрополит), то също беше „Св. Пантелеймон“, подобно на старата църква. Не е прието в едно населено място да има две църкви с едно и също име, но идеята беше новата да замести старата. Тъй като на същата дата, на 27 юли, когато се чества паметта на Св. Пантелеймон, се чества и паметта на Светите седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, бе решено новопостроеният храм да се казва „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици”, отбеляза на пресконференцията председателят на църковното настоятелство на храма отец Андрей Стефанов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *