С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

415 заболели на 100 000 души

Заболеваемостта в област Шумен към 17 януари за 14-дневен период е 415 на 100 000 души. Потвърдените случаи за COVID-19 в областта на седмична база са 361. 100 са лицата с потвърден положителен резултат за COVID-19, регистрирани в Единния информационен портал за последните три дни в област Шумен.

Увеличава се броя на хоспитализираните лица – за изминалата седмица приетите за болнично лечение са 93 лица (за предходната седмица са били 69 лица). Приетите за болнично лечение за петък, събота и неделя са 31, а изписаните са 19. Към 00,00 ч. на 17 януари общият брой на пациентите, настанени в COVID отделенията на болницата са 137, от които с потвърден COVID-19 са 123 пациенти, а 14 души чакат резултат. В Детско отделение за лечение са настанени 2 деца – на 6 г. и 14 г. В МБАЛ – Шумен с адрес в гр. Нови пазар към момента са 13 пациента за лечение. В отделението за интензивни грижи са 7 пациента, като четири от тях са интубирани. Починали през почивните дни са четири лица – двама мъже на 40 г. и 77 г. и две жени на 76 г. и 84 г.

Общият брой на лицата, които са диагностицирани с коронавирус от началото на пандемията за област Шумен са 16 168 души. Под карантина към момента са поставени 1627 лица в областта. От РЗИ – Шумен се проследяват три лица, които са без общопрактикуващ лекар.

Във връзка със Заповед на министъра на здравеопазването относно сроковете на задължителната карантина на близки контактни лица на потвърдени случаи на COVID-19, РЗИ – Шумен информира, че лицата, които са определени като близки контактни по време на епидемиологичното проучване и които имат поставена допълнителна (бустерна) доза срещу COVID-19, може да направят изследване по метода PCR след 72-рия час от поставянето им под карантина. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината им се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултат в Националната информационна система за борба с COVID-19.

През изминалата седмица от РЗИ – Шумен са поставени под карантина контактните лица на регистрирани положителни случаи на COVID-19 в 4 детски градини, две гимназии и едно средно училище в град Шумен, както и средно училище в община Върбица и дом за социални услуги на територията на община Нови пазар.

Общият брой поставени дози от ваксините срещу COVID-19 до момента за цялата област е 82 900, а броят на лицата със завършен ваксинационен курс е 38 597. Лицата, на които е приложена бустерна доза вече са 10 658.

През изминалата седмица РЗИ-Шумен са извършили 79 проверки. Съставени са два акта за административно нарушение на физически лица за неспазване изискването за поставена защитна маска за лице в закритата част на обекти с обществено предназначение. Служителите на РЗИ – Шумен призовават за спазване на въведените противоепидемични мерки и информират, че ежедневните проверки продължават.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *