Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 562

4 милиона за пътища

Малко над 4 млн. лв. ще вложи Община Шумен в летните ремонти на улици и общински пътища. Ремонтите са обособени в пет обществени поръчки.

Засега проблем има по ул. „Ришки проход“, където в участъка между улиците „Съединение“ и „Мадара“ при навлизане на машините за фрезоване са възникнали 3 аварии по водопроводната мрежа.

ВиК дружеството е решило да бъдат подменени проблемните участъци и прилежащите отклонения, заяви на брифинг в ощината днес инж. Дарина Мартева от водното дружество. Подмяната ще стане чрез безизкопна технология, започнали сме да изпълняваме технологичните отвори, проучили сме захранването на сградите, каза Мартева и уточни, че е възможен режим за няколко дни, но дружеството ще се опита да обезпечи водоподаването чрез байпаси.

Подмяната на водопроводи ще обхване два участъка от по 250-270 м, а безизкопната технология ще бъде извършена от софийската фирма „Хидростроителство“, с които ВиК има договор.

Тази отсечка влиза в обществената поръчка за превантивна поддръжка на улиците и за нея са заделени 209 000 лв. Освен тази улица ремонти ще има и по ул. „Пролетарска /между ул. „Мадара“ и Ришки проход“/, по ул. Съединение /в участъка между „Герила“ и „Мизия“/. По тази поръчка вече е завършена ул. „Цар Освободител“, каза на пресконференцията днес Анатоли Николов, началник отдел „Инвестиции и екология“. Дейностите предвиждат пълно преасфалтиране, укрепване на основите на улиците, локални кръпки, повдигане на шахти, запълване на пукнатини.

Втората обществена поръчка е на стойност 837 000 лв. без ДДС и по нея предстои до дни да бъде избран изпълнител. Тя обхваща ремонтни дейности по ул. „Вл. въстание“ /в отсечката от ул. „Ивайло“ до ул. „Петлешков“/ северното и  южното платно/, ул. Университетска“ /от Асфалтова база до кръговото кръстовище за Макак. Ще се работи и по ул. „Строител“ /от кръговото до стадиона на бул. „Симеон Велики“ до ул. „Индустриална“. Ремонти ще има и по ул. „Индустриална“ от „Лавена“ АД до пресечката с пътя за Бургас.

Трета обществена поръчка е за 355 833 лв. и предстои на 12 юли да бъде подписан договора с изпълнителя „Пътища и мостове“ Варна. По нея се предвижда за реконструкцията на ул. „П. Парчевич“ в отсечката от „В. Априлов“ до ул. „Кирил и Методий“. Предстои да бъде предстване окончателния проект, казаха о общината.

Четвъртата обществена поръчка, която предвижда текущ ремонт на общинска и улична мрежа е за 2,5 млн. лв. Тя е разделена на две позиции. Първата, на стойност 458 333 лв., е за основен ремонт с укрепителни дейности на общински път в посока с. Васил Друмев /в отсечката от главния път за Бургас до населеното място.

Втората позиция е за ремонт на улични настилки в Шумен и е на стойност 2,1 млн. лв. Тази позиция беше атакувана пред КЗК, но комисията се произнесе в полза на Община Шумен и очакваме до края на седмицата да имаме окончателно решение на КЗК, след което ще стартират строителните работи“, каза Валентина Йорданова, директор на дирекция „Строителство и екология“. Предстои одобреният списък с улиците, по които ще има ремонтни дейности, да бъде одобрен и да бъде качен на сайта на общината, допълни Йорданова. Николов уточни, че работата ще започне от улиците, които по различни причини са отпаднали от списъка за миналата година.

Петата обществена поръчка е свързана с разширяването на Синята зона в Шумен. За там са предвидени 141 000 лв. Първата позиция обхваща ремонти по улиците „Хр. Смирненски“, „Хан Крум“,„Хан Омуртаг“, „Княз Борис Първи“ в отсечките от бул. „Славянски“ до ул. „Иван Александър“.

Втрата позиция по тази поръчка е за 101 154 лв. и обхваща пл. „Ал. Стамболийски“, улиците „Герила“ и „Мизия“ /от „Съединение“ до „Драгоман“, „Владимир Вичев“, „Ил. Блъсков“ в отсечките от „Симеон Велики“ до „Цар Освободител“. По тези улици и по двете позиции се предвижда подмяна на асфалт, павета, настилки, бордюри, тротоари, каза Николов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *