Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Приоритет – без купен вот

„Като основна задача, имайки предвид времевия хоризонт за работа на правителството, което пряко кореспондира и с моето назначение, реално този хоризонт няма да бъде повече от 3 месеца, два месеца и нещо, основна и приоритетна задача, която ми е поставена, е да бъдат организирани честни демократични избори на територията на област Шумен, като недопуснем реализирането и осъществяването на купен вот.“ – това заяви пред репортери при встъпването си в длъжност в петък новият управител на Шуменска област проф. Христо Христов.

Проф. Христов беше назначен на поста в четвъртък със саповед на служебния премиер Гълъб Донев и смени на този пост Владимир Йолов. Йолов предаде на наследника си символично печата на областната управа, като преди това направи преглед на извършеното, докато е бил на поста областен управител.

„Разчитам на подкрепата, взаимодействието и сътрудничеството на държавните институтиции, които имат представителства на наша територия и имат вменени преки функции към организирането на вота. Разбира се, разчитам и на експертизата на служителите от областната администрация, които във времето са доказали, че могат да организират такива избори.“ – коментира новият областен управител и допълни, че няма намерение да прави кадрови промени, няма да предлага и смяна на заместник-областния управител Николай Колев.

При първия си брифинг пред шуменските медии Христов посочи, че е политически неангажиран. Професорът беше сред учредителите на комитета за подкрепа на кандидатурата на Румен Радев за президент на България през 2021 година. На въпрос на Шмоко.бг дали ще използва поста на областния управител за трамплин за влизане в политиката, както се е случвало с повечето му предшественици на този пост, проф. Христов отговори така:

„Нямам такива планове, аз съм си академичен преподавател. След като приключи този ангажимент за излъчване на законно избрано правителство в страната, на всички нас ни е ясно, че ще има нов областен управител, съответно, назначен по политически съображения, така че с това ангажиментът ми към позицията областен управител на Шумен и въобще за някаква политическа кариера приключва.“ – проф. Христов и определи ангажимента си като технически.

Проф. Христо Христов е действащ декан на Факултета за технически науки в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и от днес е в неплатен отпуск до края на мисията му като областен управител в рамките на времето, в което ще управлява служебен кабинет. Христов е военен от кариерата, професионалният му опит е свързан с Министерството на отбраната, МВР и ДАНС, през 2008-2009 година е участвал във военната мисия EUFOR в Босна и Херцеговина, специалист е по национална сигурност.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *