С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 2,283

Гроздова от Преслав

Гроздовата ракия с географско указание „Велики Преслав“ се прави от грозде, отглеждано и брано в районите на Велики Преслав, Имренчево, Драгоево, Кочово, Осмар, Дивдядово, Мараш, Стан, Войвода и Избул. Заповедта, с която в съответствие със Закона за виното и спиртните напитки се утвърждават Преславска гроздова ракия, Гроздова ракия от Велики Преслав и бренди „Велики Преслав“ е подписана от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и регламентира гарантирания произход на продукта.


За производството на напитките се използват 7586 декара лозя от сортовете„Траминер розов“, „Пино Шардоне“, „Димят“, „Немски Ризлинг“, „Ркацители“, „Мускат отонел“ и „Червен Мискет“; : „Каберне Совиньон“. В заповедта на министъра са определени и характеристиките на гроздето: – захарно съдържание (изразено в %): мин. 17,5; – киселинност (изразена в г/л): мин. 6.


Описана е освен това автентичната или традиционната технология за производството на спиртната напитка, която включва ръчно бране в пластмасови съдове, безамбалажно транспортиране в контейнери и преработка, която се извършва веднага след приемането и окачествяването на гроздето. Посочено е, че ферментацията протича  във ферментационни съдове с обем 30 до 70 кубически метра при температура 20 – 25 С; полученият материал се подлага на дестилация в дестилационна инсталация с непрекъснато действие тип „НМ-3000“ и се съхранява и отлежава в дъбови бъчви с обем 300 до 700 литра от 6 месеца до 10 години.

 

2014-01-07

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *