С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Рапсодия за депутат и арестанти

Преместване на всички задържани от следствения арест в Шумен в затвора във Варна предлага в открито писмо депутатът от “Ред законност и справедливост” Емил Василев. Писмото, сложено под мотото “Шуменският следствен арест е срам за България” е адресирано до общинския съветник Румен Русев в качеството му на председател на ресорната общинска комисия за наздор на местата за предварително задържане. “Абсурдно е през 21-век в страна-членка на ЕС задържаните лица да се държат по 3 /трима/ души в помещения с площ под 6 /шест/ квадратни метра, в тоалетните да няма течаща вода, а 2 /два/ умивалника да обслужват 40 /четиридесет/ души.” – сочи депутатът.

Според народния представител арестантите са държани при пълно обездвижване както се отглеждат патици и бройлери за клане. В помещението за свиждане с роднини и адвокати имало клетка, в която задържаните са вкарвани и то с белезници, все едно са масови убийци, а не хора, спрямо които до влизане в сила на присъдите им действа презумпцията за невиновност.

Писмото на депутата от РЗС има и емоционално музикален елемент, свързан с миналото на днешния арест. “Върхът на абсурда обаче се корени в обстоятелството, че следственият арест в град Шумен се помещава в къщата, където и живял и израснал може би най-големият български класически композитор Панчо Владигеров. Това е подигравка с паметта на автора на рапсодия „Вардар” и националната гордост на всеки българин!” – вади аргумент Емил Василев. Депутатът настоява Русев да извърши проверка и след констатиране на изложените факти и обстоятелства координирано с Министерството на правосъдието да предприеме действия за закриване на ареста или преместването му в подходящи помещения. Дотогава арестантите да бъдат преместени в затвора във Варна иска още Василев.

           

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *