Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Гимназисти в ТОП 23 на ЦЕРН

Гимназисти XI и XII клас на ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“ в Шумен се класираха на финала на конкурса на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) с проект от областта на физиката. Михаела, Мирена, Явор, Дамян, Петър и Стилиян се обединиха в отбор с името „Кристал“ и се състезаваха с над 1300 ученици от 47 страни по света в превърналия се в традиция конкурс на ЦЕРН Beam Line for School. „Кристалите“ от Шумен са класирани в топ 23 от 198 отбора и са единствените финалисти от България.

През миналата година Михаела, Мирела и Дамян били ученици в десети клас, Петър, Явор и Стилиян – с година по-големи. Обединило ги влечението им към тайните на физиката, което не останало незабелязано от тогавашната им преподавателка Анета Маринова. Под ръководството на Маринова и Любомир Манов младежите решили да участват в престижния конкурс. Наложило се за се състезават с времето, с конкурентите от цял свят и с… пандемията. Работата започнала още през януари и февруари 2020 година и първият „карантинен“ месец март, когато при условията на изолация трябвало да се сработят и да оформят общ проект.

„Решихме да израстем кристали от син камък и зелен камък в различни магнитни полета. Единият да бъде в нормалното земно магнитно поле, а другият поставен под влиянието на силен неодимов магнит. Идеята на проекта беше да проверим дали има разлики в характеристиките на кристалите при обстрелването им с високоеренгетични частици.“ – разказва Петър. След това трябвало да бъде проверена молекулярната структура на кристалите, създавани в различни условия.

Част от работата включвала и атрактивно представяне на експеримента. Тук, вероятно си проличало, че състезателите са от езикова гимназия. Представили се с атрактивен видеоклип с… криминален сюжет. Сценарият пресъздавал въображаемата лаборатория на отбор „Кристал“, в която някакъв таен агент влиза и се опитва да открадне кристала на „Кристалите“. Експериментът бил представен като кратък филм криминален сюжет.

В четвъртък лауреатите на BL4S получиха своите сертификати, подписани лично от генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти и тениски с логото на конкурса.
Отбор “Кристал”: Явор Денчев, Дамян Димов, Петър Петров, Стилиян Илиев, Михаела Стойнева, Мирела Димова. Ръководители: Анета Маринова, Любомир Манов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *