Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Фестивалът се завръща

В периода от 11 до 15 май Шумен отново ще събере знакови имена за театралното изкуство. В рамките на 5 дни Театрален фестивал „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“ ще представи най-доброто от българската драматургия през 2020 и 2021 г. Наложил се през годините с авторитета си, той е желано и очаквано събитие от театралното съсловие и публика. За първи път през 2021 ще бъдат излъчвани спектакли и онлайн. Публиката ще може да гледа в YouTube канала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен постановките на театри от Русия и Румъния.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 11 май от 17,30 пред сградата на театъра със спектакъла „Задявки надигравки” от Съби Събев. От 18,30 е тържественото издигане на хоругвата на театъра и поднасяне на цветя пред паметниците на Добри Войников и Васил Друмев.

В направление „Преглед на спектакли“ ще участват 5 заглавия, селектирани от проф. Ромео Попилиев:

  1. 05. – „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов, драматизация и режисура Биляна Петрова – Драматичен театър Ловеч;
  2. 05. – „Въведение в тяхната картина“ от Маргарит Минков, режисьор Стайко Мурджев – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен;
  3. 05. – “Вапцаров: Песни за човека”, режисьори Тея Сугарева, Стайко Мурджев и Боян Иванов – Драматичен театър “Н. Вапцаров” – Благоевград;
  4. 05. – „Трима мъже и една Маргарита“ от Лиза Шопова, постановка – Лиза Шопова – Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София;
  5. 05. – „Дойдох си” от Йонка Илиев – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

 

Всички постановки ще се играят в салона на театъра от 19:00 ч.

 

В направление „Авторски прочит“ селектираните от доктор Ина Божидарова текстове през 2020 г. са „Теорема“ от Недялко Делчев, „Саркофагът“ от Сабина Стефанова, „STABLE GENIUS или Процесът срещу драматургията“ от Александър Мануилов, а през 2021 г. “Гарата” от Таня Шахова, “Не си отивай живот” от Йордан Минчев. За първи път на това издание е включена пиеса за деца – “Принцът на призраците” от Симон Шварц. По традиция откъси от текстовете ще бъдат представени в зала „1300“ на 14-ти май от 10:00 ч.

 

Наложилата се през годините творческа среща между автори, режисьори, актьори, журналисти, граждани и представители на театралната гилдия ще се проведе на 15-ти май от 11:00 ч. Темата тази година е „Неизвестното от света на драматургията“. Насоки за писане ще направят проф. Камелия Николова – театровед, Димитър Димитров – драматург и Елица Йовчева – режисьор.

 

За първи път международното участие на фестивала ще бъде онлайн. В YouTube канала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен ще бъдат излъчени постановките на:

 

Линковете към тях ще бъдат публикувани и на страницата във Фейсбук и ще бъдат активни 12 часа.

 

В съпътстващата програма шуменската публика ще види три документални филма за знакови личности от историята на театралното изкуство – проф. Гриша Островски /12-ти май 11:30/, проф. Сашо Стоянов /14-ти май 14:00 ч./ и Кръстьо Мирски /15-ти май 17:00 ч./, предоставени от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Кинолентите ще бъдат прожектирани в камерна зала.

Онлайн ще бъде излъчен спектакъла на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“  – „Българска мистерия“ – автор Станислав Семерджиев, реж. Маргарита Божилова – на 11-ти май от 15:00 ч. Едновременно онлайн и в камерна зала на 13-ти май от 17:00 ч. ще бъде излъчен спектакъла „История Ти /ти/ в мен“ – автор и режисьор Възкресия Вихърова на Университетски театър Нов български университет – София.

 

Обявяване на наградите и закриване на фестивала ще се състои на 15 май от 20:15 – след спектакъла „Дойдох си”.

 

Спектаклите в състезателната програма и селектираните тескстове в направление „Авторски прочи” ще бъдат оценявани от квалитетно жури в състав:

– проф.д.н.  Камелия Николова – театровед

 

Проф. д.н. Камелия Николова е професор по „История на европейския театър”, ръководител на бакалавърската програма „Театрознание и театрален мениджмънт” в НАТФИЗ, професор в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и гост преподавател в НХАНБУ и в чужди университети.

 

– проф. Пламен Марков – режисьор

 

Проф. Пламен Марков – преподавател по Aктьорско майсторство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, Декан на факултет „Сценични изкуства” в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”

 

 

– проф. Светослав Кокалов – сценограф

 

Проф. Светослав Кокалов – преподавател в катедра „Сценография“, дисциплини: сценография и костюмография; композиция, ръководител на магистърските програми „Мултимедия пърформънс” и „Видеоарт”.

 

– Калин Николов – композитор

 

Калин Николов – автор е на музиката към почти всички спектакли на Явор Гърдев, работи още с проф. Пламен Марков, Антон Угринов, Младен Алексиев, Тамара Янков… Композирал е музиката към филма „Дзифт” на Явор Гърдев и „Аз съм Ти” на Петър Попзлатев.

 

– Михаил Мутафов – актьор

 

Михаил Мутафов е завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев с асистент Крикор Азарян. Мутафов е един от най-изявените актьори в състава на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *