Искате ли да има предсрочни парламентарни избори?

or

гласували: 47

Шанс за туризма

“Убеден съм, че пандемията от COVID-19 ще се превърне и в шанс за туризма и за преоткриване на красотите и историческите забележителности в България.” –  Това заяви пред Шмоко.бг новият стар директор на Археологическия музей „Велики Преслав“ д-р Александър Горчев. С протокол на деветчленна комисия за провеждане на избора на нов директор от 9 април т. г. с 395 точки д-р Горчев е класиран на първо място и печели директорския конкурс. За поста имаше още трима претенденти – втори е Георги Майсторски с 324 точки, една точка зад него е Пламен Славов и четвърти с 286 точки е Димитър Димитров.

Концепцията която защитих е в няколко направления. Първото е експозиционната дейност – както тук в сградата на музея, така и в етнографската къща (Карталовата къща, б. а.), която ни е предоставена от няколко месеца. В момента там се работи по идентификацията на вещите, голяма част от тях културна стойност, след което ще бъде разработена концепция за експозиция. В обособени кътове ще работят занятчии, ще има училище, свързано с бита на преславяни, а къщата ще продължи да работи и като музей, и като атракция. За пети юни вече са се записали и младоженци, които са избрали да сключат брак в Карталовата къща.

В концепцията си съм включил и раздел за научно-изследователската дейност в музея. Ще продължим да финансираме и участваме в сборника „Преслав“, основен сборник за археология в Преслав и цяла България.

Амбицирали сме се да започнем да издаваме собствен каталог на музеите с материали, които са писани и които са работили мои колеги. Поставил съм в рамките на до две години целта още двама човека да защитят докторски дисертации и да можем да сформираме работна научна група.

Има раздел, свързан с културно-образователната дейност на музея и работата с публиките. Предстоят ни преди началото на лятото няколко виртуални часове разкази за историята с български училища в Германия, имаме заявка и от Кейптаун, Република Южна Африка. Това, което сме планували и вероятно ще успеем да направим от следващата година да представяме на открито част от историческите филми, които България е произвела.

Д-р Горчев ще постави акцент и върху подобряването на туристическия продукт и информацията, която получават посетителите на старините. Част от екскурзоводите ще преминат и през изпити за екскурзоводска беседа, така, че разказът им и това, което включва, да бъдат по интересни за туристите.

В събота неформално музеят във Велики Преслав постави началото и на новия сезон в организирания туризъм. „Посрещнахме 100 човека от Тетевен с три автобуса, дойдоха да видят и музея и старините, прекараха тук почти 4-5 часа.“ – коментира д-р Горчев. „Убеден съм, че хората са зажаднели за посещения, изпитват притеснения да пътуват в чужбина и в това трябва да видим шанс за туризма вътре в страната, да тръгне с по-бързи крачки и да прозрем с какво разполагаме.“ – допълва директорът на музея.

Биографията на д-р Александър Горчев от 1999 година насам е свързана пряко или косвено с музея. От 1999 е в полезрението му в продължение на 8 години като заместник-кмет, след това още два мандата като кмет, и преди е оглавявал, председател е и сега на постоянната комисия по култура в Общинския съвет във Велики Преслав.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *