С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 2,519

Чорба-каша

Армейско приключение с истински оръжия, радиостанции, оптически прибори и съвсем истински и горещ боб, сварен във войскова полева кухня подари на децата от Шумен военният гарнизон в града. Порталът на военното училище беше отворен за ученици и деца на военни от местните поделения.

 

Боб чорбата беше част от деня на отворените врати в Българската армия, който министерството на отбраната организира в 15 гарнизона в чест на международния ден на детето първи юни. На плаца в някогашното военно училище бяха разгърнати седем центъра, на които кадрови офицери и сержанти разясняваха на хлапетата тънкости и особености на военното въоръжение.

 

Най-голяма тръпка за празнуващите беше възможността да вдигнат лично в ръце автомат “Калашников” или да натиснат спусъка на пистолет, па макар и без пълнител. А вие стреляли ли сте с такъв автомат, наивно но с неподправено любопитство питаха ученици униформените. Други от децата се пробваха в ролята на свързочници и провериха работи ли радиовръзката, осъществявана с американски радиостанции, които и в момента са на въоръжение в армията. Употребата на по-старите трофеи – пушки, картечници и гранатомети обясняваше във военния музей шефът му Мишо Йорданов. Да кажем, че отворените врати бяха интересни само за деца, ще излъжем. За какво служи тая торбичка, питаше със също толкова неподправено детско любопитство за сумката, в която се слагат пълнителите на „Калашников“ репортер от Радио Шумен, не успял да служи в армията.

 


 


 

Най-голямо струпване обаче имаше около разгънатата артелна част с полева кухня и две големи палатки-трапезарии, където бяха приготвени 50 литра боб чорба. Традиционният елемент от войсковата кухня в оригиналното му изпълнение се оказа деликатес и за самите армейци, тъй като от една година поделенията в Шумен били хранени с кетъринг от външни фирми. Тайната на неповторимия вкус на войнишкия боб е в голямото количество, а иначе продуктите са традиционни, които се използват вкъщи – боб, моркови, лук, обяснява редник Айсел Рамаданова. Тъй като се доставя готова храна, армейката, както и нейният колега, изпълнява и длъжността шофьор, а върти черпака когато има учения. Така например утре полевата кухня заминава за десет дни в Южна България.

 


Коментари

  • Анонимен юни 2, 2011 в 6:29 pm

    В армията центровете се разВръщат, да знайте, питайте Мишо Йорданов и Бидончев..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *