С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Строител под прикритие

Агент под прикритие участва в тръжната процедура за избора на фирмите, които ще направят топлоизолация и ще сменят дограмата на детските градини и три училища в Шумен. От търга се интересува ДАНС, вървеше слух в кулоарите на зала 363 на общината, където бяха отворени офертите.

Според клюката, която няма как да проверим, защото ДАНС и при участие и неучастие няма да си признае, една от 28-те фирми, купили тръжна документация и подали оферти, участва в процедурата фиктивно, за да види цялото й протичане “от другата страна”. Фирмата е създадена едва тази година и досега не е печелила изпълнение на поръчки, показа справка на сайта Шмоко.бг в Агенцията за обществените поръчки. Нароченият за агент си водеше записки през цялото време и наблюдаваше зорко всичко, което се случва. Строителните процедури имат черната слава на най-податливи към корупционни практики и вероятно агентите са разчитали, че ще изловят някого, коментира участник в наддаването, пожелал анонимност.


28 фирми подадоха общо 34 оферти до крайния срок в 12.00 часа. Някои от участниците играят едновременно за няколко от общо 17-те лота на обществената поръчка по проект “Внедряване на мерки за енергийна ефективност на обекти на образователната инфраструктура находящи се на територията на град Шумен”. Според коментари в специализираните сайтове се очаква общата стойност на проекта да бъде около 4 милиона лева. В рамките на проекта трябва да бъде направено вътрешно и външно топлинно изолиране, да се подмени дограмата с PVC и да бъдат изградени соларни инсталации на 15 детски градини и три училища.Цялата документация беше качена на третия етаж в кметството с помощта на две колички и започна дълго и педантично отваряне на кутиите и изброяване на съдържащите се в тях пликове. В следващия етап комисията, оглавявана от заместник-кмета на Шумен Александър Генчев, ще прегледа документацията и може да отстрани участник или по преценка да му даде указания да отстрани непълноти по документите. Едва след това ще се пристъпи към разглеждане на офертите по същество с финансовите им параметри.Обществената поръчка се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Финансовият принос на Европейския фонд за регионално развитие, предоставен чрез оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 година, е в размер на 85 процента от стойността на поръчката и 15 на сто съфинансиране от страна на Община Шумен, съобщи Любомир Пашов, началник сектор в Общината. 
2011-27-05

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *