С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 2,250

До изчерпване на запасите

Който е гладен и се чувства беден, да заповяда, независимо дали държавата го води социалнослаб. Това е принципът на работа на стартиралата в понеделник в Смядово трапезария, базирана в местната църква. Помещението с кухня било направено по проект преди няколко години, но не се използвало.


Кухнята работи засега с хартисали продукти от интервенционните запаси на БЧК, които хората не са си получили, а други кметове са отказали да вземат. На смядовската кметица Иванка Петрова й хрумнало, че вместо да се развалят по складовете, може може да изхрани доста хора с тях. Приела общо 17 тона боб, леща, ориз, макарони, спагети, захар, конфитюр, мед, олио, брашно, нишесте и малко кафе.

 

Вчера на опашката за порция леща и четвърт хляб се наредили към 80 човека от Смядово, днес вече са 120. Идват всякакви хора. Повечето са от ромските махали, но с котелките се нареждат и обикновени пенсионери. „Виждам, неудобно им е да признаят, че не им стигат пенсиите, някои са работили престижни професии, а сега гладуват с по 140 лв. Затова ги поканих ги лично да дойдат и да не се притесняват“, сподели Петрова. Прегладнял млад  безработен мъж й казал, че вкъщи си няма дори един буркан. Седнал и на място изял на един дъх порцията ориз със зеленчуци и хляба.

 

„Доволна съм, че потръгна, виждам ползата. Организирахме се само за четири дни от вземането на решението в общинския съвет до реализацията. Посуда за готвене в големи количества взехме от военното поделение, зарадваха се да ни помогнат. Дадоха ни баки, тави, големи тигани, с уговоркат ада им ги върнем после“, докладва кметицата.

 

По нейни сметки запасите от продукти ще стигнат за 3-4 месеца, ако се хранят по 200 човека пет дни в седмицата. Ако се получат още дарения, работата на трапезарията ще продължи до изчерпване на количествата. Петрова вече води преговори с местен хлебопроизводител да им пече хляб без пари срещу тяхното брашно. Птицевъд е обещал да им дава по 200-300 напукани, но пресни яйца, от които ще се правят сладкиши.

 

Намислила е да помоли търговци от Шумен да даравят месо с изтичащ срок на годност, което в трапезарията ще се готви още същия ден. „Днес на майтап на опашката пред трапезарията ме питаха няма ли да има и салам“, разправя кметицата.

 

2013-02-05

 

Коментари

  • Петрова февруари 6, 2013 в 6:38 pm

    Това може да се случва навсякъде ако има желание от страна на управляващите.

  • Димов февруари 6, 2013 в 6:15 pm

    Браво г-жо Петрова,с интерес следя инициативите Ви и Ви се възхищавам на всичко което правите.Продалжавайте все така,има кой да Ви оцени!

  • смядовчанин февруари 5, 2013 в 7:40 pm

    Браво г-жо Петрова

  • Гарванът февруари 5, 2013 в 4:58 pm

    Браво ! Само мога да адмирирам такива инициативи ! А защо това не се случва и в Шумен, г-н кмете ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *