С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

Битката за Ропотамо

71 330 лева глоба трябва да плати шуменската фирма “Диавена” ООД заради производството на консерва “Ропотамо”. Решението за имуществена санкция е на  Комисията за защита на конкуренцията по искане на рибната фабрика “Славянка” АД – Бургас.

 

Производството в КЗК е било образувано по искане на “Славянка”. От 1992 година фабриката произвеждала и разпространявала консерви с марката “Ропотамо”, а през 2008 година с решение на патентното ведомство марката е била обявена за общоизвестна на територията на България за стоки от клас 29 “рибни консерви”.

 

В “Диавена” започнали да произвеждат и пласират консерви със същото име през 2004 година и регистрирали марката “Ропотамо” в същия клас 29. През 2010 година патентното ведомство заличило марката “Ропотамо” на “Диавена” в частта риба, рибни продукти, консерви и хайвер, консервирано месо и печени зеленчуци.

 

Разследване на КЗК установило, че в края на 2010 и началото на 2011 година, когато вече било лишена от правото да използва спорната марка, “Диавена” произвела две партиди консерви под имената “Рибна салата Ропотамо” и “Закуска Ропотамо”. Според крайното решение на КЗК с използването на марката, наложила се на пазара чрез продуктите на “Славянка” шуменската фирма била в състояние да заблуди потребителите и съответно да увреди интересите на фабриката от Бургас.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *