Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

22 000 шуменци ползват ПИК

3 119 граждани на Шумен и областта са се снабдили с персонален идентификационен код (ПИК) от началото на тази година. Интересът на гражданите към идентификационния код е значително повишен в последните дни на ноември. Към днешна дата служителите на офис Шумен са издали близо 280 ПИК, съобщават от пресцентъра на местния офис на приходната агенция.

От 2014 г. до края на 2020 г. в офис Шумен са издадени близо 21 900 ПИК. Очакването е до края на тази и началото на следващата година използването на онлайн услугата от гражданите в областта да нарасне значително. Предпоставка за това е предоставената от 2020 г. възможност от НАП за подаване на автоматично попълнени декларации от гражданите, като от подаване на този тип декларация могат да се възползват само тези лица, които разполагат или с ПИК, или с електронен подпис.

Интересът към получаване на ПИК в месец ноември на тази година е породен и от желанието на работниците или служителите да ползват данъчни облекчения за деца чрез основните си работодатели до края на месец декември. За целта следва да представят пред работодателя си освен декларациите за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и писмена декларация (свободен текст), съгласно чл.49, ал.4, т.8 от ЗДДФЛ, че към момента на подаването й няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Проверката за наличие или липса на задължения става най-лесно и бързо чрез ползване на ПИК.

Всеки клиент на НАП може да получи своя ПИК безплатно от всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес, уточняват от приходната агенция.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *