С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Крилце или кълка

Въпреки кризата или пък заради нея, но през 2010 г. шуменецът е дал повече пари за алкохол, цигари, телефони и данъци, отколкото за здраве, дрехи, ремонти, ток, вода и транспорт. Общо за миналата година средностатистическият жител на областта е изхарчил средно по 2 629 лева, което е само с 0,6 на сто по-малко от предната година и по този показател Шумен е на 24-о място в страната. По приходи обаче е на 16-о, както писахме вчера. Комшиите от Търговище пак са на дъното с годишен харч от 2 246 лева на човек.
Най-много пари са давани за храна – 38,8 на сто от всички разходи. Според статистическата наука колкото по-голям е делът на храната, толкова по-беден е районът. При нас критичната граница от 50 на сто е била надхвърлена само в кризисната 1997 г., успокояват от ТСБ-Шумен.
Делът на разходите за алкохол и цигари е 5,5 процента, докато през 2009-а е бил 4,9. Увеличили са се също плащанията за образование и свободно време, но статистиката не уточнява какво точно разбира под последното. Вдигнала се е и частта на налозите – всеки от нас е внесъл в хазната по 112 лева, или с 33 лева повече.
На трапезата хлябът е без конкуренция – в Шумен изяждаме средно по 106 килограма годишно, твърди проучването. (В София обаче хапвали по 150 самуна.) На зеленчуците се падат по 55 килограма на човек, следват плодовете с 34 килограма, като предпочитанията ни се лутат между ябълките и южните плодове.
Всеки средностатистически шуменец е изял по 26,2 килограма месо за една година, като пилешкото е с превес над свинското. Отделно се броят по 12 килограма салами и пр. месни произведения.
Годишно шуменецът изпива по 61,4 литра безалкохолни напитки и по 27,4 литра алкохол, като набляга основно на бирата. От местната статистика традиционно отчитат, че в нашата област се пие повече алкохол в сравнение със средните стойности за страната. За сведение най-върлите пиячи са във Видинско с по 53 литра годишно на човек. По отношение на алкохола ние сме на 10-о място, а по тютюнопушене – на 15-о с по 513 изпушени цигари годишно. През 2010 г. цените на тези две стокови групи са се повишили, което всъщност е главната причина делът им в семейните разходи да е повишен.

2011-12-05

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *