Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 105

217 на 100 000

„Данните през последните няколко дни са доста тревожни – 217 положителни случая на 100 000 души. От началото на годината до момента се наблюдава тенденция към увеличаване на заразените с COVID-19 в общината и това отново постави Шумен в червената зона по заболеваемост. Ситуацията е такава, че се налага пак да припомним на гражданите да бъдат много по-отговорни към собственото си и към здравето на другите“. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов днес пред представители на големите търговски вериги на територията на общината.

На срещата, която се проведе в зала 363 в общинската администрация, присъстваха областният управител проф. Стефан Желев и директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова. Акцент в разговорите беше необходимостта от засилване на вниманието към безопасността на гражданите и на работещите в търговските обекти във връзка с разпространението на коронавируса.

Позовавайки се на данните от РЗИ, областният  управител  проф. Стефан Желев добави, че 2/3 от положителните проби за областта са регистрирани в Шумен. „Заболеваемостта тук е над средното за страната ниво. Поисках тази среща, за да ви призова за по-стриктна организация при посещение в търговските обекти и нека отново да обединим усилията си за ограничаване на разпространението на заразата“, апелира проф. Желев. Той препоръча да се въведе отново пропускателен режим на входовете на обектите, да се увеличи броят на работещите каси, които да обслужват клиентите, за да няма струпване на много хора на едно място.

Д-р Пепа Калоянова припомни, че само вчера в областта са регистрирани 48 случая, което е основание Щабът да предприеме действия за налагане на по-стриктен контрол при изпълнение на мерките. Тя отново припомни, че както търговците, така и посетителите в магазините са длъжни да спазват всички, валидни към момента противоепидемични мерки. Носенето на предпазни маски е задължително. Не бива да се допуска струпване на много хора на едно място. Необходимо е да се спазва физическа дистанция от 1,5 м. На входовете на търговските обекти да бъдат поставени деизнфектанти. Да се спазва „зеленият коридор“ – от 8,30 до 10,30 часа в хранителните магазини могат да пазаруват само хора над 65 години. На влизане в големите обекти да има информационни табели, а при възможност да се използват и звукови уредби, които да напомнят за въведените правила.

Д-р Калоянова призова гражданите, ако имат някакви симптоми за респираторни заболявания, да не ги пренебрегват, да не посещават публични места, да се изолират и да търсят помощ от личния лекар. „Това е отговорното поведение в момента“, коментира директорът на РЗИ – Шумен.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *