С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Студенти: Повече практика!

Студенти и преподаватели от няколко университета започнаха днес в Шумен дискусия за реформите в българското образование. Под наслова “Проблемите в образованието” в актовата зала на Педагогическия факултет участниците обсъдиха замислените от правителството реформи във висшето образование, посочиха недостатъците и си казаха своите искания. Домакин и организатор на срещата бе Сдружението с нестопанска цел “Европейска мечта”, чийто председател е проф. дин Димитър Игнатовски.


 
Според младите хора студентът отново е оставен на заден план в реформата, а  трябвало той да е център на промените и те да се правят в негова полза. Наред с предлаганите от правителството децентрализация на финансовата от академичната власт и системи за вътрешен контрол, студентите настояват да се обърне повече внимание на столовете и общежитията, да се потегнат кабинетите, лабораториите и спортните съоръжения, плахо надигнаха глас и за по-големи стипендии за успех. Студентите сами поискаха практическите им стажове да започват още в първи или втори курс, за да може всеки да се ориентира отрано става ли за избраната професия или да се преориентира навреме.


 
“В този формат реформата е невъзможна, защото много от проблемите на студентите изобщо не са засегнати. Акцент трябва да се постави върху реализацията на младежите след дипломирането им, защото сега те се лутат на пазара на труда. Образованието и бизнесът трябва да са свързани, а държавата трябва да им помага. Идеята е да има фирми, които да инвестират в образованието на определени студенти, каквато например е практиката в западните учебни заведения”, сподели мнение в дискусията студентът по история Христо Господинов, член на Младежкото обединение на БСП.


 
Негови колеги повдигнаха въпроса за размера на студентските такси. Според тях всяка година таксите се вдигат, а общежитията и столовете си стоят на едно и също дередже, някои дори са пред разруха. Младите хора бяха пресметлани, че нашата държава заделя само 0,8 процента от бюджета си за образование, а в европейските страни – по 2 процента, затова нарекоха реформата във висшето образование по-скоро пиар на правителството, отколкото истинска воля за промени.


 
В началото на дискусията участниците в нея бяха поздравени от зам.-кмета по култура и образование на община Шумен Живка Тонева, която ги призова да изготвят работещи предложения.

2011-12-05

Коментари

  • Анонимен май 12, 2011 в 9:32 pm

    пак само си приказваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *