С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

21 000 през балкона

С близо 21 000 лева са измамени по телефона за два дни трима шуменци. При всички била използвана схемата да се помогне на полицията за задържане на телефонни измамници, съобщават от пресцентъра на ОДМВР.

Две от измамите били осъществени на 5 септември преди обед. На стационарен телефон се обадил непознат, който първо отправил заплахи към 71-годишен шуменец. Веднага след първото обаждане се обадил мъж, който се представил за полицай. Излъгал, че се провежда акция за задържане на измамници и успял да убеди възрастния мъж да постави всички налични парични средства в найлонова торба и да ги хвърли през терасата, за да заловят измамника. 71-годишният мъж поставил в торба 11 240 лева и ги хвърлил през терасата. Малко по-късно установил, че бил измамен и подал сигнал в полицията, уточняват от пресцентъра на МВР.

По същия начин била въведена в заблуда и 79-годишна жена от Шумен. Тя завила в корица от списание сумата от 6034 лева и ги оставила до контейнер за смет на ул.“Дедеагач“. Прибрала се в жилището си според указанията и чакала да й се обадят като задържат измамниците да й върнат парите. В ранния следобед подала сигнал в полицията, след като разбрала, че е измамена.

Със заплахи за близки въздействали по телефона на 75-годишна жена вчера измамници за времето от 13,30 до 17,30 часа. Първо напълно непознати отправили закани и заплахи към семейството й. Последвало второ обаждане от измамник, който излъгал, че е полицай. Казал на жената, че трябва да помогне да бъдат задържани тези, които я заплашват. За целта обаче трябвало да им хвърли всички налични пари, за да го хванат в момента, в който ги взема. Успокоили я, че децата й знаят за „полицейската операция“ и когато тя свърши парите ще й бъдат върнати. Поставила в торба 3500 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно установила, че никой от полицията не й е звънял и не е търсил съдействието й. Подала сигнал в РУ- Шумен.

По трите случая са образувани досъдебни производства.

От пресцентъра на ОДМВР уточняват, че над 10 обаждания са получени от жители на Шумен в рамките на 30 минути, които съобщават за опити за телефонни измами. Схемата е добре познатата – непознат се представя за полицай, убеждава хората да съдействат за залавяне на телефонни измамници и им дава указания да изхвърлят през прозорци и тераси  налични пари. От МВР призовават гражданите да не се доверяват на непознати, които им искат пари по какъвто и да е повод

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *