Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 492

 2000 лв. глоба за палене на огън

До 2000 лв. е санкцията за нарушителите на забраната за палене на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за тази цел места, включително паленето на стърнища и сухи треви. Това напомни старши инспектор Георги Вълков от РСПБЗН, който участва в днешното заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано от кметското ръководство на Община Шумен. На него бе обсъдена пожароопасната обстановка и готовността за реакция при възникване на пожари на територията на община Шумен заради високите температури. В заседанието участваха зам.-кметовете Росица Антонова и Боян Тодоров, кметове и кметски наместници на населени места в общината, представители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Държавното горско стопанство.

„Поканихме ви на тази среща, за да обсъдим заедно създадената организация и готовността за незабавни действия при възникване на пожари на територията на общината през летния период“, каза в началото на заседанието зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова.

Старши инспектор Георги Вълков от РСПБЗН-Шумен призова всички за отговорно поведение сред природата и в местата с повишена пожароопасност. Той допълни, че цялата специализирана техника, с която разполага пожарната за овладяване на огнената стихия, е в изправност.„Имаме готовност да реагираме незабавно в случай на възникване на големи горски и полски пожари на територията на общината“, каза инспектор Вълков.

Благомир Михайлов, старши експерт „Превенция и дейности по защита на населението“ в общинската администрация съобщи, че Доброволното формирование за защита на населението при бедствия и аварии към Община Шумен има готовност да окаже помощ на огнеборците, ако възникне пожар. Към момента формированието се състои от 15 доброволци. Предстои други двама души да преминат обучение, за да станат част от общинското формирование. За всички доброволци е осигурена екипировка с висока степен на огнеустойчивост, както и необходимото оборудване.

Част от кметовете на населените места поискаха по кметствата да бъдат осигурени тупалки, които се използват за първоначално ограничаване на разпространението на огъня. По време на заседанието бе обсъдена и възможността да се използват ресурси и техника на земеделски производители за ограничаване разпространението на пожари в землищата на общината.

Лесничеят от Държавното горско стопанство инж. Красимир Христов докладва, че от началото на годината до момента на територията на горското няма възникнал пожар. „Имаме разписани правила за действие в ситуация на пожар. Разполагаме със специализиран автомобил и група служители за гасене. Те са снабдени с необходимата екипировка и техника“, обясни Христов. По думите му служителите от ДГС извършват ежедневни проверки на територията на стопанството и поддържат постоянен контакт с екипите на пожарната.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *