Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 155

20 млн. лв. за улици


Община Шумен ще поеме нов дългосрочен дълг в размер на 20 млн. лв. за рехабилитация на уличната мрежа. Това реши на днешната сесия Общинският съвет. Решението бе взето с 37 гласа „за”, 2 „против” , без въздържали се. Докладната се гледа на втора извънредна сесия днес, след като през септември съветниците не можаха да вземат решение. Допълнителните анализи на работната група, срещите с кметовете на селата, съобразяването с предложенията на общински съветници и граждани, както и приемането от страна на администрацията и изменение от тяхна страна на част от параметрите и улиците, доведоха да единодушното решение и убеждение от необходимостта от поемането на дългосрочен дълг, показа гласуването. Кметът Любомир Христов предложи всеки от съветниците, както и той самият и неговия екип, да отговарят за по една улица по време на ремонта, за да сме сигурни в качеството.
Със средствата ще бъдат финансирани проектите по рехабилитация на улична мрежа и междублокови пространства в град Шумен в размер на 16 млн. лв., както и рехабилитация на улиците по селата за 4 млн. лв.
Тегленето на дълга се налага заради ограничените приходи, относително постоянните размер на ставките на местните данъци и такси, целевото предназначение на част от постъпленията в общинския бюджет, както и от мащабността на инвестиционното намерение. Дължината на улична мрежа на Община Шумен е 220 километра, а текущата рехабилитация е временно решение.
Община Шумен е в стабилно финансово състояние и поемането на дълг с месечна вноска в размер до 200 000 лв. не би затруднила изплащането на приоритетните разходи на общината, сочат разчетите на администрацията.
Общинска администрация е направила предварителни пазарни проучвания на условията по дългосрочните банковите кредити, които показват, че за заемни средства в размер до 20 000 000 лв., за период на погасяване от 120 месеца, лихвеният процент е до 1 %, като такси и комисионни не се начисляват.
Срокът на усвояване на заема е до 2 години, а срокът за погасяване – 10 години (120 месеца), на 120 равни месечни вноски, с 2 години гратисен период, който да приключи в момента на започване на усвояване на заема.
Общинският съвет възложи на кмета на Община Шумен да организира процедурата по избор на финансова институция, която да отпусне заема.

Подкрепата

Данаил Данчев, БСП за България: Допълнителните обсъждания доведоха до по-справедливо разпределение на разходите, както и до солидарност между кметовете на селата от общината. Призовавам обаче за по-голям контрол, в който и съветниците да участват на всички нива, да се осигури прозрачност и честност при изпълнение на проекта. Призовавам за по-добра поддръжка на вече направеното и своевременно отстраняване на компрометирани участъци, за да се удължи животът им.

Метин Джамбазов, ДПС: Подкрепяме идеята да се тегли заем. Удовлетворен съм, че администрацията се вслуша в моето предложение всички кметове на села да участват в разискванията, защото те най-добре знаят къкво е състоянието на улиците в населените места.

 

Даниела Русева, Местна коалиция ДБГ: За мен е важно решението да бъде взето с консенсус. Благодаря на администрацията, че включи всички мои предложения, както и предложенията на гражданите. Имаме лошия пример от реализацията на проекта ИСПА, затова трябва да се контролира изключително стриктно качеството и дебелината на асфалта. Изключително важно е да се поправи инфраструктурата в града и селата и сега е подходящо да се изтегли този кредит.

Красимир Костов, „Българска социалдемокрация”: Поемането на дълга е изключително важно решение за развитието на общината. Намерихме баланс и консенсус, имаме единна воля за изключително важно начинание. Считам, че е изключително важно този проект да има свой управляващ екип, който да бъде в комуникация с гражданите.

Васил Тодоров, ДБ Обединение:

Трябва да се насочи вниманието към текущия контрол и комуникацията с гражданите, защото това лято, при ремонта на ул. „Кирил и Методий”, се убедихме, че той леко куца. /Васил Тодоров гласува против тегленето на кредит/.

 

 

Добромир Драев, „За Шумен”: Преди да бъде положен асфалта, е необходимо да се ремонтират подземните комуникации
Георги Георгиев, БСП за България: Че заемът е необходим е безспорно, Трябва да се обърне внимание на контрола. Предлагам общината да сключи някакъв договор да обработва разкопаванията, а после да си прихваща парите от фирмите. /Драев гласува против тегленето на кредита/.

             

Максим Иванов, „Българска социалдемокрация”: Подкрепям с ясното съзнание от необходимостта, но напомням, че асфалтът по новия път към с. В. Друмево вече се руши. В този бранш има мафия, затова следва да се завиши контролът.

Списъци на улиците, включени в ремонта:

Приложение 1

Приложение 2

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *